Marius Lut – Billytown

Uit de witte muren van de galerieruimte doemen de werken van Marius Lut op. Wit canvas met daarop monochroom zwarte velden. Op dit zorgvuldig aangebrachte zwart zijn met een spuitbus nieuwe lagen aangebracht. Ook zwart.  Zacht glimmend tekenen ze zich af tegen de matte achtergrond. Een pijnlijk simpele beschrijving van wat ik zie. Er is zoveel meer.

Wandelend langs de schilderijen vraag ik me af: ‘Lossen de muren nu op in de werken of is het juist omgekeerd?  Het is niet te zeggen. De kunstenaar creëert een eigen sfeer. Een harmonie tussen de ruimte en zij kunst.

Marius Lut - Solo - Billytown

Aan de rechthoekige canvas doeken zijn soms kleinere rechthoeken aangebracht. Zorgvuldig maar zonder aandrang de naad te verbergen. Er zijn niet alleen rechte lijnen. Grillige wolkachtige vormen gaan in een waaier van druppels over in het wit. Spontaan maar toch gecontroleerd.

Binnen de zwarte vlakken spelen de met spuitbus aangebrachte lagen een essentiële rol. Vanuit elke hoek waaruit je naar het schilderij kijkt verandert de indruk die je krijgt. ook het licht speelt een rol.  Op deze zonnige middag schijnt het zachte herfstlicht overvloedig naar binnen. Hoe zien de werken eruit als het buiten donker is en alleen de TL buizen aan het plafond de galerie verlichten? Het werk van Marius Lut gaat zo niet alleen een verbinding aan met de ruimte maar ook met de tijd.

Marius Lut - Solo - Billytown

Marius Lut - Solo - Billytown

Billytown is een artist-run project space op een bedrijventerrein in Den Haag op een kwartiertje lopen van Den haag HS. (Bus 26 gaat elke 15 min.) Behalve de galerie en de projectruimte ‘de Kitchen’ zijn er in het oude bedrijfsgebouw ateliers gevestigd. Ook is er een winkel. Van de verkochte werken gaat de helft naar de kunstenaar, de andere helft komt ten goede aan Billytown. Dit geld wordt op vele manieren besteed. Bijvoorbeeld om investeringen die kunstenaars moeten doen voor te financieren.

Links
Website Marius Lut.
Website Billytown.
Mooi artikel van Vincent van Velzen over de solo expositie van Marius Lut (pdf).

expositie: Marius Lut – Solo, t/m 5 nov (do-vr-za : 12-18 uur). 
locatie: Billytown, Binckhorstlaan 161, 2516 BB  Den Haag.
(De expositie is verlengd t/m 5 november)

Marius Lut - Solo - Billytown

Marius Lut - Solo - Billytown
Detail

Marius Lut - Solo - Billytown

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.