Jolanda Schouten – De schoonheid van het volgende moment.

Op de vloer van de galerie staat een bos bloemen. De kunstenaar heeft het boeket gekregen tijdens de opening van ‘De schoonheid van het volgende moment’. Een korte expositie van haar werk. Grote aquarellen met natuur als thema. Ik vraag of de bloemen haar zouden kunnen inspireren. Het antwoord is nee. Jolanda Schouten houdt van natuur waar de mensenhand niet zo sturend aanwezig is.

Jolanda Schouten

Juist daarom ademen de aquarellen van Jolanda Schouten natuur. Grote vellen zijn het, samengeteld uit kleinere vellen bamboe papier. Dus geen keurig ingelijste werken met een prachtig geaquarelleerd bloemstuk. In haar werk sowieso geen herkenbare bloemen. planten of bomen. De aquarellen zweven tussen abstractie en figuratie met een bijzondere mengeling van bloei, uitbundigheid en verval. Het mag er gewoon allemaal zijn.

Jolanda Schouten

De bezoekers die haar werk zien denken vaak dat ze een enorme tuin heeft. Dat is niet zo. Zelf noemt ze het een postzegel. Toch weet dat kleine stukje grond haar het hele jaar te inspireren. Ze werkt intuïtief , een toevoeging is de inspiratie voor de volgende toevoeging. Totdat het werk af is. Werken uit de koude maanden zijn wat gematigder van kleur dan werken uit de lente en zomer maar allemaal hebben een enorme vitaliteit. Een ordelijke chaos, overrompelend maar niet aangrijpend.

Links.
Website van Jolanda Schouten.

expositie: De schoonheid van het volgende moment, t/m 2 oktober  (alle dagen 13 – 18 uur)
locatie: Schoutenstraat 10, 3512 GB  Utrecht.

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.