Sylvie De Meerleer – A distance to(o) close – Dapiran

De artistieke passie van Sylvie De Meerleer is tekenen. Toch zou je dat niet gelijk zeggen als je galerie Dapiran Art Project Space binnenloopt. Een enorm houten paneel trekt de aandacht. Het heeft wat weg van een rooster. Daarachter een paneel  met blokjes die uit de (vierkante)  gaten lijken te komen.

Sylvie de Meerleer - repeat 1 - 2014
Sylvie De Meerleer – Repeat 1 – 2014

Op dat rooster (en de blokje erachter) is echter met grote precisie een tekening aangebracht met fijne potloodlijnen. Een enigszins onscherp beeld van een vrouw in  een onnatuurlijke pose. De installatie maakt  dat de tekening steeds veranderd afhankelijk van de hoek van waaruit je kijkt.  Waarom kies je deze voorstelling om te tekenen?  Waarom een rooster van hout? Waarom zo groot?

De andere werken in de expositie ‘A distance to(o) close‘ zijn klein. Wat nogal een contrast is met het paneel. Ook in deze werken kiest de kunstenaar voor een bijzondere drager, koper. Het beeld lijkt uit een minutieus getekend raster op te doemen. Omgeven door witte vlakken of onbewerkt koper.

De beelden zijn vaak pornografisch. Confronterend, ook al zijn het niet heel expliciete scenes. Op een bepaalde manier past die keuze wel, een liefelijke scene zou waarschijnlijk wegzinken in het sterke lijnenspel.

Sylvie de Meerleer – A distance t(o) close -vierluik – 2015

 

Sylvie de Meerleer - A distance t(o) close

Sylvie De Meerleer benaderde de tekenkunst onderzoekend. Ze tekent niet zozeer voor de tekening, het gaat haar om het tekenen zelf. Ze is begaafd, gedreven en onderzoekt. Dragers, lijnvoering, de kracht van een foto, gebruikt ze in haar zoektocht naar nieuwe manieren om in de tekenkunst beeld te maken.

expositie: A distance to(o) close – Sylvie De Meerleer t/m 22 okt. (vr-za, 12-18 uur)
locatie: Dapiran Art Project Space, Springweg 59, 3511 VK Utrecht.

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.