‘To be or not to be’ volgens Fleur van Geenhuizen

fleur-van-geenhuizen-membrane-werk1
© Fleur van Geenhuizen

Wat zie je hier precies? Dat is niet zomaar te zeggen. Is het een voorwerp dat wegzakt in mist, om vervolgens te worden verzwolgen? Of komt het juist te voorschijn om zich te openbaren? Wat is het, een steen of een oude krant? En is het wel lucht want het kan even makkelijk vloeistof zijn?

Het zijn thema’s waar Fleur van Geenhuizen mee speelt. Grenzen opzoeken om ze dan weer te laten vervagen.  Een helder beeld creëren dat toch ondefinieerbaar is. Het is boeiend is maar geeft geen antwoorden.

Feur van Geenhuizen - Membrane - video - 2016
Membrane – video – 2016

In een video (Membrane – 2016) zie je de rug van een vrouw. Het model beweegt niet en het camerastandpunt is vast. Tussen de schouderbladen zit een vreemde plooi en de huid beweegt zachtjes. Af en toe rilt de vrouw door de voortdurende beproeving die ze ondergaat. Je rilt onwillekeurig mee.

Ook hier een zoeken naar grenzen. Een kracht, onzichtbaar maar toch duidelijk aanwezig. De huid die het lichaam bescherming moet bieden lijkt nu slachtoffer. Het toont zijn kwetsbaarheid maar ook zijn kracht. Je zou de lijn door kunnen trekken naar het menselijk bestaan. We willen veiligheid maar zoeken ook uitdaging. Wat geeft ons meer gevoel van zijn, beproeving of bescherming?

‘Te zijn of niet te zijn’, die vraag van Shakespeare fascineert ons al eeuwen. Maar is er wel een absoluut zijn of niet zijn? Misschien bevindt wat aan ons oog verschijnt, zich altijd ergens tussen die twee uitersten…

Links.
Fleur van Geenhuizen op Mister Motley.
Website van Fleur van Geenhuizen.

Fleur van Geenhuizen is dit jaar afgestudeerd aan de Rietveld Academie (DOGtime).

1 Comment

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.