Jeffrey Dunsbergen – Flat Land – Dapiran

De werken op de witte wanden van de galerie maken een ijle indruk. Alsof ze zomaar in de muren zouden kunnen oplossen, of er juist uit te voorschijn komen. Jeffrey Dunsbergen maakt geen luidruchtige statements. Hij werkt voornamelijk in wit en grijs en de verf die hij gebruikt is ei-tempera, dat toch altijd wat zachter van toon is. Zijn schilderijen moeten het hebben van de details.

Wel details die het resultaat zijn van weloverwogen keuzes. De kunstenaar plaatst zich nadrukkelijk in de traditie van de schilderkunst. Maar hij wil ook vernieuwen, onderzoeken. Met zijn keuzes tast hij de grenzen van zijn vakgebied af. Voorzichtig. Wij zijn deelgenoot.

Je ziet een landschap, een terrein, in grijstonen. Het lijkt wel op de een videostil uit militaire vliegtuigen, die je met zekere regelmaat in het nieuws ziet. De beelden zijn het resultaat van geavanceerde technologie maar Jeffrey heeft ze vastgelegd met traditionele middelen uit de schilderkunst. Maar niet helemaal, als ondergrond is geen doek gebruikt maar aluminium. De gladde ondergrond versterkt het fotografisch element.

Dit soort effecten gebruikt hij voortdurend. Een brief op lijntjespapier in klassiek handschrift, het lijkt op het doek geplakt maar alles is zorgvuldig geschilderd en letters zijn voornamelijk krullen. Of een vel papier met vouwnaden,  alsof het net is uitgevouwen. De vouwnaden zitten echter in de koperen drager van het schilderij. Je vraagt je steeds af, waar kijk ik precies naar?

Verbazen, illusies creëren, grenzen verleggen Jeffrey Dunsbergen houdt de schilderkunst actueel en levend.

Jeffrey Duncan - ei-tempera op aluminium

 

jeffrey-dunsbergen-cross-ei-tempera-op-koper
Cross – ei-tempera op koper ©Dapiran Art Project Space

Jeffrey Duncan

Links.
Informatie over de expositie ‘Flantland’ op Dapiran.nl.
Website Jeffrey Dunsbergen.

expositie: Flatland, t/m 6 aug. (vr/za 12-18 uur.)
locatie: Dapiran Art Project Space, Springweg 59, 3511 VK.

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.