Panorama Continuum (2016) – Panorama Mesdag

Ook na 135 jaar heeft het Panorama Mesdag niets van zijn magie verloren. Als je de laatste treden van de wenteltrap opgaat ben je even sprakeloos. Om je heen openbaart zich het Scheveningen van 135 jaar geleden. Als of de wenteltrap een teletijdmachine is. Een wereld van schoonheid en stilte. Een wereld die je op enig moment weer moet inwisselen voor de aardse werkelijkheid.

Het panorama hebben we te danken aan H.W. Mesdag, aan zijn ondernemersgeest, visie en schilderstalent. Hoe kijken kunstenaars van vandaag aan tegen het begrip panorama? Is het achterhaald of bied het nog artistieke mogelijkheden? Dat is een interessante vraag. Het Museum Panorama Mesdag vroeg de kunstenaars Zeger Reyers, Pietertje van Splunter en Gerco de Ruijter om hun interpretatie te geven van het begrip panorama. Het resultaat is Panorama Continuüm. Een expositie die werken toont rond de begrippen wijdheid, lucht en zee. Ze worden gevisualiseerd met behulp van technieken die lopen van analoge fotografie tot 4K/3D video.

artist talk - Gerco de Ruijter - Zeger Reyers - Pietertje van Splunter
artist talk – Gerco de Ruijter – Zeger Reyers – Pietertje van Splunter

Gerco de Ruijter is bekend van landschapsfoto’s die hij met een vlieger vanuit de lucht genomen heeft. Het levert vervreemdende foto’s op. Onmiskenbaar landschappen maar zonder horizon. Het geeft de beelden een bijna abstract karakter. Naast foto’s toont de kunstenaar 2 video’s. Een daarvan is speciaal gemaakt voor de expositie. Met een fisheye lens filmde hij de lucht terwijl hij over een ringdijk reed. Een heel andere kijk op het begrip panorama. Rond en wijds maar zonder horizon. Bomen en lucht spelen de hoofdrol.

Ringdijk - 2015 - Film 26 min - Gerco de Ruijter
Ringdijk – 2015 – Film 26 min – Gerco de Ruijter

Aaneengeketend drijven ze op de golven van de zee. Een grote groep drums. Het geluid van de zee en de schurende, botsende drums heeft iets eigens. Alsof daar in zee een wezen ligt dat zijn zeemanslied zingt. Een lied over de macht van de zee en de vergankelijkheid van het bestaan. Drumkit is een video van Zeger Reyers. Ook is de video Vuurtoren van deze kunstenaar te zien op de expositie.

Drumstel - 2004 - Zeger Reijers
Drumstel – video – 2004 – Zeger Reijers

Samen met Pietertje van Splunter vormt Reyers collectief Broos. Dit collectief toont het werk Continuüm. In een ovaal luchtruim kijk je naar meeuwen. Het ene moment een enkele meeuw in glijvlucht en een tijdje later een grote groep die achter elkaar aan lijkt te jagen een ander moment is de lucht bezaait met meeuwen. Het is geen videoloop waar je naar kijkt en die zich steeds herhaalt. Gamesoftware stuurt de 4K video aan. State of art techniek oneindig in zijn variaties. Een beeld is nooit hetzelfde en zal zich niet herhalen. Zoals de eb en vloed van de zee. H.W. Mesdag keek uren naar die zee die ook nooit hetzelfde was vanuit Hotel Rauch waar hij vaak verbleef.

Panorama Continuum - video - 2016 - Collectief Broos
Panorama Continuüm – video – 2016 – Collectief Broos

Panorama Continuüm is een interessante expositie. Het begrip panorama krijgt een actuele dimensie die je een verfrissende kijk geeft op het aloude Panorama.

Links
Wikipedia pagina over het Panorama Mesdag.
Website van museum Panorama Mesdag.
Informatie over expositie Panorama Continuüm.
Website van Gerco de Ruijter.
Website van Zeger Reyers.
Website Pietertje van Splunter.
Fotoimpressie Panorama Cotinuüm op Jegens & Tevens (Pictured #198)

expositie: Panorama Continuüm t/m 2 okt 2016 (ma-za: 10-17 u; zo: 11-17 u)
locatie: Panorama Mesdag, Zeestraat 65, 2518 AA Den Haag

1 Comment

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.