Cindy Moorman – Position(s) – Dapiran

De opening van de solo expositie ‘Position(s)’ van Cindy Moorman bij Dapiran Art Project Space is net voorbij. Op de fiets naar het station denk ik na over het thema van de expositie: individu versus groep. Het onderwerp is eigenlijk heel actueel. In deze globaliserende wereld. met als zijn onrust, is de verhouding tussen individualiteit een groep erg aan het veranderen.

IMG_2755

Doorgaans komen openingen neer op gezellig keuvelen met een glaasje en een knabbel.  Bij de opening van Position(s) worden de bezoekers echter gehuld in een rode, blauwe, witte of zwarte cape. Geel is gereserveerd voor de dansers. De galerie is voor de expositie omgetoverd tot een oase van stippen in de genoemde kleuren. Klokslag zes uur begint een performance van 10 dansers die het thema individu versus groep tot uiting brengt. De (individuele) dansers vormen langzaam een kluwen mensen. Enige minuten blijft deze ‘groep’ bestaan. Daarna maken de dansers zich weer los.
Die cape heeft ook wel een bijzondere uitwerking. Als je je schroom overwonnen hebt geeft het wel een eigenwijs tegendraads gevoel. Zo van ‘kijk ons eens’ maar aan het einde van de opening ben je wel blij dat hem weer in kunt leveren…

Fotoregistratie van de Performance opgevoerd tijdens de opening van de expositie.

Cindy Moorman groeit op in een hechte dorpsgemeenschap. Het geeft verbondenheid maar ook worsteling met de individualiteit. Na het volgen van de kunstacademie maakt ze die dualiteit tussen groep en individu tot kern van haar werk. Performances zijn een heel geschikt medium om die tweestrijd vorm te geven. Neem de performance opgevoerd tijdens de opening. Het toont een proces van individuen die opgaan in een groep, dan een tijdje ondergeschikt zijn, om zich vervolgens weer los te maken.

Als je de expositie bij Dapiran Art Project Space bezoekt zul je het zonder de wervelende opening met performance moeten doen. Het betreden van de galerie is door de oase van stippen een bijzondere ervaring. Cindy Moorman toont werk dat ontstaan is rond het ontwikkelen van performances. Een actueel thema wordt met deze expositie/installatie onpartijdig belicht.

Cindy Moorman

Cindy Moorman

Cindy Moorman

 

Links:
Artikel van Maaike Lauwaert over het werk van Cindy Moorman.
Informatie van Dapiran Art Project Space over ‘Position(s)‘.
Website van Cindy Moorman.
Column van Anna van Suchtelen over de opening van Positions (Bija een gedicht)
Denkkaders – Het zelf, de ander – Cindy Moorman.

expositie: Position(s) van Cindy Moorman t/m 4 juni (vr en za/12-18 uur).
locatie: Dapiran Art Project Space, Springweg 59, 3511VK  Utrecht

1 Comment

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.