Research is my core business

‘Research is my core business’, eigenlijk zou die uitspraak moeten staan op iedere deur die toegang geeft tot een atelier. Want de drang tot onderzoeken, vernieuwen, willen ontdekken is de kern van het  kunstenaarschap.

De drie kunstenaars die galerie RogerKatwijk onder titel van de expositie heeft samengebracht tonen heel verschillend werk. Het is echter steeds het resultaat van onderzoek naar hoe een beeld tot stand komt en hoe je het proces naar je hand kunt zetten. Daarbij worden juist de zaken die voor de beschouwer vanzelfsprekend zijn onderzocht. Het doek van een schilderij is niet meer alleen de drager van het beeld. Een foto wordt niet zonder meer als beeld gebruikt en met foto-collages worden nieuwe personen gecreëerd.

Waar andere kunstschilders hun doeken zorgvuldig prepareren gaat Roger Walschots heel anders te werk. De doeken zijn gemaakt van rauw jute. Fijn geweven, grof geweven of een oude (post)zak. Direct op het onbewerkt doek schildert hij vervolgens met roller en/of kwast. De invloed van het doek interesseert hem, hoe de verf wordt opgenomen en hecht, het effect van een tweede laag. In zijn recente werk heeft hij kleurgebruik geminimaliseerd. Daardoor komt zijn werk nog dichter bij de kern van zijn onderzoek.

Roger Walschots
Roger Walschots

De fotocollages van Arte Colder gaan over het thema transgender. Als ik eerlijk ben is mijn eerste reactie op zijn werk om even een kunstwerk verder te lopen maar dan denk ik ook, dit is waar transgender zijn over gaat. Zijn fotocollages zijn rauw maar eerlijk. Ze willen geen lust opwekken en ook geen standpunt innemen. Door zijn montages ontstaan nieuwe beelden. Een diffuse wereld tussen man-zijn en vrouw-zijn. Ze confronteren ons met de vastomlijnde begrippen die we over deze rollen hebben in de westerse wereld.

Atre Colder
Atre Colder

Tegenwoordig is een ongelofelijke hoeveelheid beeldmateriaal digitaal beschikbaar. Daardoor verandert onze de kijk op het verleden. Ons collectieve geheugen vermengt zich met persoonlijke opvattingen. Voor Robin Gerris is dit het uitgangspunt voor zijn werk. Met digitale en analoge middelen verminkt hij foto’s die uit allerlei archieven komen. Door die verminking wordt een foto ontdaan van zijn oorspronkelijke context en ontstaat er meer ruimte voor een persoonlijke interpretatie.

Robin Gerris
Robin Gerris

Voor een galeriehouder geldt het ‘research is my core business’ ook. Met deze expositie presenteert galerie RogerKatwijk drie -voor de galerie- nieuwe kunstenaars. Met werk dat je niet gelijk in deze galerie verwacht. Een deel van de bezoekers  zal zich mogelijk minder senang voelen maar dat maakt deze gewaagde expositie juist interessant.

Links.
Informatie van de galerie over de expositie  ‘Research is my core business’.
Website Arte Colder.
Website Roger Walschots.
Website Robin Gerris.

expositie: Research is my core business, t/m 7 mei 2016 (wo-za, 12-18 uur)
locatie: galerie Rogerkatwijk, Lange Leidsedwarsstraat 198-200, 1017 NP Amsterdam

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.