Danielle Hoogendoorn – Tam – Moira

Als het om figuratieve kunst gaat ben ik altijd op mijn hoede. Het beeld kan je zo meenemen in allerlei gedachten en gevoelens. Een verlaten boot op het strand, waar zijn de vluchtelingen? Een bakje patat, perfect geschilderd, roept bewondering op. Een traan op een kindergezicht, zo vertederend. Maar het beeldende leidt je zo af van de kunst.

Danielle Hoogendoorn schilder figuratief. Ze houdt erg van dieren. Bij voorkeur schildert ze lieve dieren. Honden, poezen, hazen en hertjes, zo lees ik in de beschrijving van de expositie ‘Tam’ bij Moira in Utrecht. Roze en blauw zijn ook nog eens haar favoriete kleuren.  Dus het is wel een spannend moment als ik de tentoonstellingsruimte binnen ga.

Danielle Hoogendoorn - 1
Danielle Hoogendoorn

De eerste indrukken bevestigen mijn vermoedens. Knuffels in de vensterbanken, veel roze op de muren, een pony die vrolijk zijn kop door de ramen lijkt te steken. Met dat roze heeft ze echter wel zaad spuitende penissen getekend. Het vrolijke dolfijntje blijkt een afgehakte vin te hebben. Hier en daar stukken vlees. Dat rijmt allemaal totaal niet met lieve dieren?

Tegen een roze geschilderde aluminium trapje staan losjes twee schilderijen. Elders een winkelwagen die op zijn (achter)kant staat. Ook roze geschilderd. Ze wil geen galerie met werken aan een witte muur maar kiest voor een installatie. Daarin komt haar werk beter uit.

Danielle Hoogendoorn - 9
Danielle Hoogendoorn

Ze blijkt een kundig schilder. Zonder overdadig detail weet ze dieren bezieling te geven.  Maar die omringt ze dan weer met simpele stripachtige tekeningen. Al die tegenstellingen roepen verwarring op. Je kijkt naar het werk en denkt ‘wat wil de kunstenaar me vertellen?’

Misschien is dat wel niets. Ze houd er niet van om voor elke keuze verantwoording af te leggen. Het geeft haar werk souplesse en vaart maar met de trefzekerheid die een schilderij tot kunst maakt maar waar je de vinger niet op kunt leggen. Die verwarring is juist heel erg mooi.

Als altijd bij de exposities in Moira is de kunstenaar tijdens de expositiedagen aanwezig

expositie: Tam, t/m 27 maart (vr-zo, 13-18 uur, 1ste paasdag open).
locatie: Moira expositieruimte, wolvenstraat 10, 3512 CH Utrecht

1 Comment

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.