Steken in de ruimte – Ans Verdijk

Als kunstenaar kiezen voor textiel als je medium getuigt van moed. Textiel wordt geassocieerd met kneuterigheid: Macrameeën, breiclubjes en knopen aanzetten. Naast de strijd om erkenning moet je als kunstenaar ook die weerstand overwinnen. De titel ‘Steken in de ruimte’ is een subtiele hint naar dat vooroordeel waar Ans Verdijk zich niet bij neerlegt.

Ans verdijk
Een klein werk in de vaste collectie

In haar werk staat de mens centraal. Of het individu in relatie tot zijn zijn in de wereld.  Het museum de Kantfabriek is daarom een mooie locatie voor haar werk. Kant werd gebruikt om om het individu te verhullen maar ook de status te profileren binnen de gemeenschap waarin werd geleefd.  Anderzijds was de productie van kant zeer arbeidsintensief en verbonden aan menselijk leed en succes. Van kinderarbeid tot puissant rijke textielbaronnen.

Ans Verdijk - ketting van de boekhouder
Ketting van de boekhouder

In de vaste expositie van het museum heeft de kunstenaar subtiele interventies aangebracht die verwijzen naar de sociale en menselijke aspecten van kant. Zoals de ketting  van de boekhouder die alle geldstromen in de fabriek in de boeken vastlegt.

Ans Verdijk - Veraderd gemoed
Veraderd gemoed

In een aparte ruimte is een solo expositie ingericht. Ans Verdijk blijkt een inventieve kunstenaar. Ze lijkt haar gedachten te formuleren in haar werk. Het maakt de textiel-sculpturen tot een organisch geheel. Een werk is af maar lijkt ook door te gaan in de andere werken. Het is daardoor toegankelijk maar het behoud genoeg mysterie om interessant te zijn.

Links:
Expositie informatie museum de Kantfabriek.
ansverdijk.com

expositie: steken in de ruimte, t/m 6 februari (wo-za, 11 – 17 uur)
locatie: Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8, 5961 GP Horst

Ans Verdijk - Skulptuurboek
Skulptuurboek
Ans Verdijk - Full up
Full up
Ans Verdijk - Tekeningen
Tekeningen

 

 

 

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.