Last act of a documented life – Gunter Gruben – Moira Utrecht

Summiere zwart/wit foto’s van een oude man. Soms net herkenbaar, soms niet meer dan een paar donkere vegen. Afgedrukt op een opengeslagen krant. De pagina met familieberichten. De man heeft Alzheimer, het is de vader van de kunstenaar.  De werken symboliseren het langzaam ‘verdwijnen’ van zijn vader tegen de achtergrond van een krant die verslag doet van het nieuws van de dag en familieberichten over overlijden maar ook geboorte.

Gunter Gruben - foto

Gunter Gruben - fotoprint op krant

De werken zijn onderdeel van de expositie ‘Last act of a documented life’. Die in de Moira expositieruimte in Utrecht te zien is t/m 14 februari. Naast de serie foto’s toont de kunstenaar nog andere werken, waaronder een symbolisch huis met subtiele lichteffecten en huiselijke geluiden en af en toe een sinistere grondtoon. De hele expositie is echter wel rond zijn vader gemaakt.

Gunter Gruben studeerde af in 2014 af als Beeldend kunstenaar aan de deeltijd opleiding van ArtEz in Enschede. Daarvoor werkte hij als graficus. Ook zijn eindexamen werk had zijn vader als onderwerp. Een belangrijk onderdeel van deze presentatie was een ansichtkaart.

Aan die ansichtkaart zit natuurlijk wel een verhaal. Zijn vader had graag willen reizen maar heeft dat nooit gedaan. Gunter besloot daarom zijn vader symbolisch mee te nemen op zijn reizen. In de vorm van een ansichtkaart met daarop een foto van zijn nog jonge vader. Hij maakte vakantiefoto’s met de ansichtkaart. Zo was zijn vader toch een beetje op reis geweest. Weer thuis kon hij de foto’s aan zijn vader laten zien.

Daar bleef het niet bij. De kaart liet hij achter waar de vakantiefoto was gemaakt. Op de achterkant stond een sumiere uitleg en het adres van de kunstenaar. De kaart is regelmatig terug gestuurd door mensen die de kaart vonden. Het idee sloeg zo aan dat ook vrienden en familie kaarten meenamen op hun reizen. Van al die vakantiefoto’s en terug gestuurde kaarten is een boek gemaakt. Het is aanwezig op de expositie.

Deze expositie is een respectvol eerbetoon aan zijn vader en de gevolgen van de ziekte Alzheimer. Ontdaan van voelbare emoties maar niet zielloos. De bezieling neemt langzaam bezit van je maar verlaat je daarna niet snel meer.

Links:
Nu te zien Moira-utrecht website. (actief t/m 14 februari
guntergruben.nl.
Verslag eindexamen expositie Artez-AKI in Enschede door Sascia Vos/Mister Motley.

* Gunter Gruben is tijdens de expositie aanwezig en beantwoord graag je vragen!

expositie: Last act of a documented life – Gunter Gruben, t/m 14 feb (vr-zo, 13-18 uur)
locatie: Moira-expositieruimte, Wolvenstraat 10, 3512 CH Utrecht.

Gunter Gruben - foto op doek

Symbolisch huis met lichteffecten en geluiden
Symbolisch huis met lichteffecten en geluiden

Gunter Gruben - Bol met daarop projectie

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.