Marres aan de Maas – Currents #3

Bedrijfspand Marres aan de Maas

In de maanden juni en july studeert er elk jaar een nieuwe generatie kunstenaars af. Ze tonen hun proeve van bekwaamheid in de graduationshow van hun academie. Het is een fenomeen dat de kunstwereld niet ontgaat. Er volgen dan ook de nodige exposities in het land die een selectie van de pas afgestudeerden laten zien. Doorgaans onder het mom van een soort ‘the best of’. Currents #3 van Marres pakt het anders aan. De selectie vind plaats door jonge curatoren en er worden ook kandidaten uit het België, Duitsland en Engeland geselecteerd.

Currents #3 – Sightseeing vindt plaats in een oud, ruim bedrijfspand aan de Maas. Niet alleen moet de kunst de strijd aan met het rauwe interieur maar de bezoeker moet de kou trotseren. Alleen in het kleine kantoortje waar de kaartjes worden verkocht is er verwarming.

Expositie Currents #3 sightseeing
Expositie Currents #3 sightseeing

De garderobe heb ik dus niet nodig. Ik houd mijn jas lekker aan en steek mijn handen diep in de zakken. Het eerst wat ik vervolgens zie is een video van Fanny Hagmeier waarbij een vrouw naakt de gang door een autowasstraat ondergaat. Een beproeving, weerlozer kan een mens bijna niet worden getoond. Een ongewoon werk, kenmerkend voor de expositie, die veel bijzonder werk bevat. Het zijn vooral video’s, installaties en wat gebleven is na een performance.

Fanny Hagmeier - On the verge II

Fanny Hagmeier – On the verge II

De kunstwerken die onderdeel zijn geweest van een performance geven me toch een mosterd na de maaltijd gevoel. De brommobiel met gefixeerd stuur van Carlos Alfonso staat klaar om zijn rondjes te draaien. Het ziet er verwachtingsvol uit maar er zal niets gaan gebeuren. Of het werk van Maud van den Beuken, dat in diverse selecties te zien was. Een boeiend thema verwerkt in een audiotoer en folder, Het is toch steriel als er niemand is om informatie te geven en het werk te promoten. Video’s zijn meer op zichzelf staand en er zitten boeiende video’s bij. De installatie met vier werken van de al genoemde Fanny Hagmeier bijvoorbeeld. Of het werk van Renan Schultze & Eline Kersten waarin een formule wordt gepresenteerd om het gewicht van schaduw te berekenen. Er zijn ook schilderijen en beelden te zien,die je thuis gewoon aan de muur kan hangen of neerzetten. Zoals het werk van Ivo van Elzen dat ook in diverse ‘the best of’ presentaties te zien was.

Carlos Alfonso - Orbits
Carlos Alfonso – Orbits / Installatie – performance
Maud van den Beuken Ground-tours
Maud van den Beuken Ground-tours. Aankoopbon bij Gamma Maastricht van de grond.
Renan Schultze & Eline Kersten - Weight of a shadow (videostil)
Renan Schultze & Eline Kersten – Weight of a shadow (videostil)
Ivo van Elzen - Rock Incoming
Ivo van Elzen – Rock Incoming

De jonge curatoren hebben een oprechte inspanning geleverd om met actuele kunst een reflectie op de wereld van vandaag te geven. Zonder enig commercieel belang en vanuit een nog onervaren achtergrond. Het resultaat is een brede, vaak verwarrende expositie. Neem het werk van Gladys Zeevaarders. Ze heeft de showroom van het pand getransformeerd tot een soort van bouwplaats. Rauw en chaotisch. Ik kijk er vertwijfeld naar. Buiten loopt een dame met een hondje, wat zou zij er van vinden? “Is dat kunst tegenwoordig?” Zou ze waarschijnlijk zeggen. Ik weet het ook niet meer. Maar misschien is dat wel heel treffend. Tenslotte is de mensheid op dit moment, op alle fronten, de wereld grondig aan het verbouwen…

Gladys Zeevaarders - Uncharted
Gladys Zeevaarders – Uncharted

Links:

expositie: Currents #3 – Sightseeing t/m 5 feb 2016 (wo-zo 12-17 uur) *
locatie: Marres aan de Maas, Griend 2, Maastricht

* Een selectie van Currents #3 is van 19 feb t/m 1 april te zien in de Brakke grond in Amsterdam.

De 24 deelnemende Kunstenaars:
Carlos Alfonso, Darcey Bennett, Maud van den Beuken, Jan van den Bosch, Asieh Dehghani, Stef van den Dungen, Mirte van Duppen, Ivo van den Elzen, Bauke Evers, Alessandra Ghiringhelli, Mikael Groc, Fanny Hagmeier, Anja Kempa, Eva L’Hoest, Denis Maksimov, Claudia Mann, Thomas Min, Roel Neuraij, Renan Schulze & Eline Kersten, Charlotte Smet, Skye Yuxi Sun, Giuditta Vendrame en Gladys Zeevaarders.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.