Karishma D’souza – Bridges

Factory Shed, 114,5×163 cm, acryl op doek, 2008.
Factory Shed, 114,5×163 cm, acryl op doek, 2008.   ©Dapiran Art Project Space

De serene rust van de avond (of nacht) is neergedaald. Er is een weg te zien die voor een fabrieksterrein langs gaat. Ondanks het late uur zijn er nog mensen aanwezig.  In de verte zit een groepje bij elkaar.  Langs de weg staat een man naast zijn koffer te wachten. Twee mannen rommelen wat, elk in hun wagentje. Bij de muur langs de fabriek zit nog iemand.  Het is één tafereel dat Karishma D’souza heeft neergezet heeft maar de aanwezige mensen lijken elk hun eigen verhaal te vertellen. Het schilderij is te zien in de expositie Bridges bij Dapiran Art Project Space in Utrecht (t/m 19 dec).

Karishma schildert verhalend in een zachte, poëtische stijl. Treffend en zonder oordeel. Het kunnen eigen herinneringen zijn of beelden die haar zijn bijgebleven uit gedichten en boeken die ze heeft gelezen. Ze leest veel, westerse schrijvers maar zeker ook Indiase schrijvers en dichters. Navakanta Barua en Kabir (15e eeuw) behoren tot haar favorieten. In haar recente werk combineert ze de verschillende herinneringen en verwijzingen tot een compositie in een fictief tafereel.

Neighbourhood2, 75,5x90,5 cm, acryl op doek, 2007
Neighbourhood2, 75,5×90,5 cm, acryl op doek, 2007 ©Dapiran Art Project Space

Ze is geboren in India (Mumbai 1983) en studeerde aan de kunstacademies in Goa (Painting) en Baruda (Graphic arts/printmaking). In Nederland studeerde ze aan de Rijksacademie te Amsterdam. Momenteel woont en werkt ze in Goa, India. Bijzonder is om te vermelden is dat ze als Indiase een katholieke opvoeding heeft gehad. Hoewel ze niet heel gelovig is heeft ze de bijbel uitvoerig gelezen.

In de kleine ruimte van Dapiran Art Project Space hangen 8 werken van de kunstenaar. Een bescheiden expositie die je niet overdonderd. Het maakt een bezoek aan de galerie juist waardevol. Tenslotte kan één werk van een schilder genoeg zijn om je hart te veroveren. En in deze tijd van bomaanslagen, terreurdreiging en migrantencrisis, kan een zachte, positieve kijk op het menselijk leven, helend zijn voor de ziel…

Karishma d'Souza - olieverf op doek, 2015
Necessary things, 46×61 cm, olie op doek, 2015

Links:
Pagina van Karishma d’Souza op website Rijksacamedie
Mister Montley over ‘Bridges – Crossing Borders
Informatie over expositie Bridges op dapiran.nl

expositie: Bridges – Crossing Borders, t/m 19 dec 2015
locatie: Daprian Art Project Space, Springweg 59, Utrecht

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.