De verandering gevangen: Nicky Assman, Radiant

De expositie Radiant van Nicky Assman in Tent te Rotterdam, die moet je bezoeken om te beleven niet alleen om te bekijken. Er zijn slechts vier werken te zien maar toch val je van de ene verbazing in de andere. Twee installaties, een video en een sculptuur die alle vier ‘verandering’ visualiseren. Nicky Assman weet -ogenschijnlijk- moeiteloos met dit thema haar werk tot een krachtige eenheid te smeden.

Als je de tentoonstelling binnenloopt heb je in de zaal aan je linkerhand de installatie Radiant Er bewegen heel langzaam grote plexiglas driehoeken heen en weer. Ze hangen aan het plafond met dunne kettingen en worden voortbewogen door motortjes verborgen in een ronde kap. Elke driehoek is bedrukt met doorzichtige golf/lijnpatronen in verschillende kleuren. Ze worden vanuit de vier hoeken van de ruimte, beschenen door schijnwerpers. Al die patronen bij elkaar zorgen voor fraaie interferenties en schaduwen op de muur. Hierdoor wordt de installatie en ruimte een eenheid. Moedige zielen kunnen voorzichtig tussen de driehoeken doorlopen.

Nicky Assman - Radiant - installatie - 2015 (2)
Nicky Assman – Radiant – installatie – 2015 (2)

Als je bent uitgekeken en verder gaat loop je tegen de sculptuur Aurora aan. Op twee grote sokkels van gelijke grote zijn koperen platen bevestigd. De kunstenaar heeft ze bewerkt met een gasbrander en daarna met petina. Daardoor is op de platen een fascinerend kleurenspel te zien. Door de bewerking zal het oppervlak van de platen steeds veranderen. Heel langzaam maar toch zien de bezoekers na mij wat anders dan ik. Je hebt de neiging om snel aan dit werk voorbij te lopen maar de kleurvariaties op het metalen oppervlak zijn een geduldige observatie waard.

Nicky Assman - Aurora - Study 1 & 2 - 2015
Nicky Assman – Aurora – Study 1 & 2 – 2015

Een heel bijzonder werk is de installatie Solace. Een toneelvoorstelling van twee zeepgordijnen. Middels een mechaniek worden de zeepgordijnen langzaam opgetrokken vanuit een grote zeep-bak. Het zorgt voor een betoverend kleurenschouwspel. Na enige tijd spat een zeepgordijn uit elkaar. Het mechaniek zakt dan  langzaam weer naar beneden om een nieuw gordijn uit de bak omhoog te trekken. Zelfs het zachte geratel/gezoem van de motortjes hoort echt bij de installatie en is geen verstorend element.

Nicky Assman - Solace - installatie - 2015
Nicky Assman – Solace – installatie – 2015

Tot slot is er Liquid Solid. De kunstenaar werkte voor deze video samen met Joris Strijbos in een artist in residence project in het Finse Kilpisjärvi Biologisch Station. Een zeepoplossing in een grote glazen bak, wordt buiten neer gezet bij een temperatuur van -22 ºC.  Dus ver onder het vriespunt van water. De zeepoplossing bevriest echter niet zomaar. Het is een hardnekkig strijd van zo’n 18 minuten waarbij de zeep uitendelijk langzaam naar beneden zakt. De beelden worden begeleid door een sound-sculpture, wat de nodige dramatiek aan de video toevoegd.

Nicky Assman - Liquid Solid - video - 2015
Nicky Assman – Liquid Solid – video – 2015

In exposities met het nodig visuele spektakel is het altijd de vraag of het spectaculaire, de kunst overvleugeld. In deze expositie van Nicky Assman is dat zeker niet het geval. Alle vier haar werken zijn door het zorgvuldig onderzoeken van het thema verandering tot stand gekomen. Het resultaat is een unieke kijkervaring. Vaak heeft kunst een boodschap, een verhaal of het is een statement. Voor de getoonde werken is dat lastiger, verandering is steeds anders. Toch is verandering een actueel thema en past het goed bij de kunst. Want kunst heeft in zich een verlangen naar het eeuwige maar het enige dat eeuwig is, is verandering.

Links:
Informatie van Tent over de tentoonstelling Radiant van Nicky Assman.
Website van Nicky Assman.
Korte toelichting op het werk Solace door Nicky Assman.
Website van Joris Strijbos.
Preview op de expositie bij Subbacultcha
Review expositie Radiant bij Mister Montley

expositie: Radiant – Nicky Assmen, t/m 10 jan 2016 (di-zo:11-18u).
locatie: TENT Rotterdam, Witte de Withstraat 50, 3012BR, Rotterdam. 

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.