In Hotel Maria Kapel: Blue Material van Seán Hannan

Ik kijk en luister geboeid naar de act van standup comedian Adam Fields. Tegen een achtergrond van blauwe toneelgordijnen en gehuld in een pak met blauw overhemd houdt hij een monoloog. Het beeld is gefixeerd. Het publiek komt nooit in beeld. Er is ook geen gelach of applaus en af en toe galmt zijn echo door de zaal. Is er eigenlijk wel publiek? Nee. De woorden verdwijnen zonder gehoord te worden in een lege zaal. Het geeft de ‘show’ een wrange bijsmaak. Zijn laatste zin is de sneer tegen een ‘bezoeker’. Deze weigert op te houden hem te filmen met zijn mobiel. De lol is inmiddels wel vanaf.

Sean Hannan - video - Blue Material - HKM
Video registratie van performance van stand-up comedian Adam Fields voor Blue Material.

Het stuk van Fields gaat over privacy, Eric Snowden en geheime diensten. Over zaken die we niet hadden mogen weten. Over controle versus vrijheid. Mogen we nog wel geheimen hebben en wat kan wel gezegd worden en wat niet? Het is al een oud thema. De titel Blue material is een verwijzing naar  een tot in de jaren 60 bestaande censuur in het Verenigd Koninkrijk. Alle teksten van komieken werden door overheidsdienaren gecontroleerd, de onderstreepte delen van de tekst mochten niet worden gebruikt.

Opstelling voor performance Blue Material in HKM

Opstelling voor performance Blue Material in HKM

Kunstenaar Seán Hannan heeft tijdens zijn residentie bij de Hotel Maria kapel in Hoorn het thema Blue Material uitgewerkt. Aan Adem Fields vroeg hij een comedyshow te maken op basis van uitgelekte NSA-documenten. Het gezamenlijke resultaat is zowel grappig als bitter. Is er in al die eeuwen wel iets veranderd? Hebben we  überhaupt de macht om iets te doen? En interesseert het ons eigenlijk wel? Met deze performance stelt de Iers/Nederlandse kunstenaar vragen rond een actueel thema,  op een manier die alleen binnen de kunst mogelijk is.

De performance is doorlopend te zien in de bioscoopzaal van het HMK. In de kapel attributen van de performance en een aantal werken van de kunstenaar.

Links
Website Seán Hannan.
Website Hotel Maria kapel.
Review ‘Blue Material’ in Metropolis M.

De symbolisch koffer met geheime documenten
De symbolisch koffer met geheime documenten

expositie: Seán Hannan – Blue Material t/m 21 november (wo t/m za 13-17 uur).
locatie: Hotel Maria kapel, Korte achterstraat 2a, 1621 GA  Hoorn.

Drie werken van Seán Hannan die horen bij Blue material.

Seán Hannan - Blue material
Seán Hannan – Blue material
Seán Hannan - Blue material
Seán Hannan – Blue material
Seán Hannan - Blue material
Seán Hannan – Blue material

 

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.