The value in mathematics

Het werk van Falke Pisano kan ik niet meteen ‘mooi’ vinden maar het woord ‘lelijk’ is evenmin van toepassing. De objecten hebben een ijle, bijna mysterieuze aanwezigheid in de galerie van Ellen de Bruijne Projects. Alsof ze hier maar even zijn, om later zomaar op te lossen in het niets.

Falke Pisano - The value in Mathematics
Falke Pisano – The value in Mathematics

Wat meteen opvalt is een tafel-achtige constructie die in vierkante vakjes keramische objecten herbergt. Het heeft iets van een (wiskundige) ordening maar daar is het er ook weer te losjes voor. Dat geldt voor meer objecten. Twee wandkleden bijvoorbeeld. Op de doeken zijn met verschillende soorten draad op netten lijkende  constructies aangebracht maar een patroon kan ik er zelf niet in ontdekken. Houten beelden van dunne latten met ritmisch aangebrachte lijnen. Verder teksten. Op een muur een rij met genummerde statements en verder hangen er de nodige tekstbordjes.  Het is niet een zaal met afzonderlijke kunstvoorwerpen maar een installatie waar je in kunt ronddwalen en je verwonderen over een nieuwe taal die vorm krijgt.

Falke Pisano - The value in mathematics
Falke Pisano – The value in mathematics

Tekst is voor Falke Pisano een belangrijke onderdeel van haar werk. Taal lijkt vooraf te gaan aan een kunstwerk. Wiskunde is voor haar ook een taal. Een taal die voor iedereen gelijk is. Het onderzoek naar wat kunst is en hoe kunst ontstaat is de kern van haar kunstenaarschap. Tijdens de intake gesprekken voor de studie aan de Jan van Eijck academie in Maastricht legde ze uit: “Het is niet mijn intentie om kunst te maken maar als het toevallig zo is dat ik werk maak dan is dat goed’.

Falke Pisano - The value in mathematics
Falke Pisano – The value in mathematics

Ondanks dat onzekere uitgangspunt heeft ze een indrukwekkende staat van dienst. Ze exposeert regelmatig in diverse galeries wereldwijd. Ze uit zich met teksten, performances, eigenlijk in vrijwel alle disciplines van de kunst. In Nederland heeft ze geëxposeerd  in het Stedelijk Museum  en in de Vleeshal en natuurlijk bij Ellen de Bruijne Projects, een van de galeries die haar vertegenwoordigd . Haar kunst is complex en je zult mogelijk niet spontaan in vervoering raken bij een bezoek aan ‘The value of mathematics’ maar je bent wel deelgenoot van een krachtig statement in een zoektocht naar nieuwe vormen van kunst.

F

Links.
Website Ellen de Bruijne Projects
Website kunstenaar Falke Pisano (Informatieve, goed onderhouden website)
Een ander soort begrip – Interview met Falke Pisano in Metropolis in 2011

expositie: The Value in mathematics, t/m 19 dec 2015
locatie: Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A
1016 LZ Amsterdam

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.