When colors move – galerie Sanaa – Utrecht

Omstreden maakt kunst interessant. Het woord kwam in me  op bij het werk van Jessica Skowroneck. Ze was vorig jaar een van de winnaars van de Koninklijke prijs voor de vrije schilderkunst  en dit jaar is ze voor dezelfde prijs opnieuw genomineerd *. Er zijn echter ook heel andere opvattingen over haar werk te lezen, zo zou het werk thuishoren in een dorpse kunstuitleen.

IMG_7848
The turning of the wind – Jessica Skowroneck – 2015, acryl op doek, 30×40 cm.

In galerie Sanaa in Utrecht is haar werk te zien in de expositie ‘When colors move‘ samen met het werk van  2 andere kunstenaars, Mai van Oers en Adriaan de Villiers . Als je vluchtig langs haar schilderijen loopt is je eerste gedachte: ‘Is dat alles?’ Echter zo’n eerste indruk -zeker in de kunst- is vaak bedrieglijk. Na een tijdje valt je de kracht op. Het zijn kleine, beheerste explosies. Ze gaan zomaar aan je voorbij, totdat je ze ziet…

Infinite Memory - Jessica Skowroneck - 2015 - acryl op doek - 24x18 cm
Infinite Memory – Jessica Skowroneck – 2015 – acryl op doek – 24×18 cm
Hide and Seek - Jessica Skowroneck NL) - 2015 - acryl op board -122-100 cm.
Hide and Seek – Jessica Skowroneck NL) – 2015 – acryl op board -122×100 cm.

Haar werk combineert mooi en is tegelijk een contrast met dat van Mai van Oers. Beide kunstenaars schilderen expressief, abstract, kleurrijk maar waar het werk van Jessica een daadkrachtige impuls lijkt, is het werk van Mai het resultaat van zorgvuldige overweging. Zo heet een schilderij van haar: ‘Man van smarten’. In de oude schilderkunst een veel gebruikt thema. Vergelijk de ‘Man van smarten’ van Geertgen tot Sint Jan gemaakt rond 1460  en de hedendaagse reflectie op dit schilderij door Mai, een uitleg zou tekortschieten.

man-van-smarten-geertgen-tot-sint-jans-ca1490-AMB-s63-catharijneconvent
Man van smarten – Geertgen tot Sint Jan – ca. 1460 -Catharijneconvent
Man van Smarten - Mai van Oers - 1997 - olieverf op doek - 25 -30,5 cm.
Man van Smarten – Mai van Oers – 1997 – olieverf op doek – 25×30,5 cm.

Bij het raam staan de beelden van Adriaan de Villiers een jonge, in Zuid Afrika (Cape Town) werkende kunstenaar. De natuur is om in te wonen lijkt zijn werk te zeggen. Een organische synthese tussen natuur en architectuur. Dat de architect Gaudi een belangrijke inspiratiebron is voor de kunstenaar, kan je eigenlijk niet ontgaan. Totaal ander werk dan de twee vorige kunstenaars maar het gaat wel goed samen.

Murex huis - Adriaan de Villers - 2012 - aardewerk
Murex huis – Adriaan de Villers – 2012 – aardewerk

* Op 9 okt wordt bekend gemaakt wie de winnaars zijn van de prijs.

expositie: When colors move, t/m 18 okt.
locatie: galerie Sanaa, Jansdam 2, Utrecht

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.