Amsterdam Drawing 2015

amsterdam-drawing-logo

Ietwat verloren staat de hagelwitte tent tussen de grote loodsen van de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Het is beslist geen kleine tent maar toch, passen daar de 50 galeriestands in voor Amsterdam Drawing ? Het blijkt te gaan, compact maar zorgvuldig ingericht. Het past wel bij kunst op papier, wat intiemer dan andere kunstvormen. Van het ruime en diverse aanbod kun je bij lost-painters een uitstekende foto reportage vinden. Grote overzichten en visies zij niet mijn sterke punt, daarom pak ik er een paar dingen uit die me zijn bijgebleven tijdens het bezoeken van de beurs.

Dam gallery, Berlijn presenteert computer gegenereerde kunst. Al het werk in de stand is gemaakt met plotters, aangestuurd door computer algoritmes. Dat kunstenaars mogelijkheden zien in een voor puur wetenschappelijk doeleinden ontwikkeld apparaat boeit me. Het instrumentarium mag dan gemaakt zijn voor voorspelbaarheid, het resultaat is grillig en spontaan.

Visions A, Roman Verostko - DAM galery , Berlin
Visions A, Roman Verostko – DAM galery , Berlin
9.9.1965 nr. 1 : Frieder Nake - DAM Galery, Berlin
9.9.1965 nr. 1 : Frieder Nake – DAM Galery, Berlin
Square Structures, Vera Molnar - DAM galery Berlin
Square Structures, Vera Molnar – DAM galery Berlin

De waterverf/kleurpotlood tekeningen bij de stand van Dapiran Art Project Space zijn het tegenovergestelde van computerkunst. Figuratief, dromerig, vol verhalen en persoonlijk. ik heb het dan over het werk van Karishma D’ Souza. Ze heeft gestudeerd aan de Rijksacademie en werkt momenteel in India. Eind oktober begint bij de galerie in Utrecht een solotentoonstelling van de kunstenaar.

Home healing, Karishma D'Souza -Dapiran Art Project Space, Utrecht
Home healing, Karishma D’Souza -Dapiran Art Project Space, Utrecht

Voor een kunstenaar is het een droomstart. Je studeert af in juli en een paar maanden later hangt je werk op Amsterdam Drawing. Het overkomt Romy Muijrers, ze is een van de kunstenaars die Witteveen visual Art Centre op de beurs presenteert. Met haar, letterlijk gelaagde, tekeningen probeert ze de verloren tijd te vangen. Terug kijken naar herinneringen en die verbeelden. De ‘ruimte’ in haar tekeningen vangt de tijd. Bij haar uitleg dacht ik aan van Gogh, die in zijn werk ook de tijd en de vergankelijkheid van de seizoenen wilde vastleggen. In de manier waarop Romy tekent herken je iets van de stijl van de beroemde schilder, al heeft ze dat zelf beslist niet zo bedoeld.

Romy Muijrers - Galerie Witteveen
Romy Muijrers – Galerie Witteveen, Amsterdam

Met laser worden uit karton meerdere patronen gesneden. Het levert zeer strakke uitsnedes op, haarscheppe hoeken, geen rafeltjes, geen mes-sneden. De zijkanten zijn licht bruin verkleurd door de warmte van het laser. De kunstenaars Erris Huigens & Gysbert Zijlstra stapelen vervolgens een aantal van de patronen op elkaar. Het is kijken en proberen net zolang er een set ontstaat die een spannend geheel vormt. Het resultaat is een bijzondere papierkunst. Hun werk is te zien bij de nog jonge Mini-galerie in Amsterdam.

Erris Huigens & Gysbert Zijlstra | Graphic Surgery | Mini galerie
Erris Huigens & Gysbert Zijlstra | Graphic Surgery | Mini galerie

Hopelijk heb ik jullie een beetje kunnen inspireren met mijn volstrekt persoonlijke en intuïtieve selectie. Wat het antwoord ook moge zijn Amsterdam Drawing is een bezoek zeker waard.

evenement: Amsterdam Drawing 2015, t/m zo 20 sept.
locatie: NDSM-Plein naast nr. 28, Amsterdam

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.