Bas Jan Ader en Ger van Elk – Grimm Galerie

Uit een zijstraat komt een fietser. Hij steekt schuin de straat over die langs de gracht loopt, om vervolgens pardoes het water in te rijden. Einde. In een ander video probeert een man in een rubberbootje met een plakspaan de golven glad te strijken. Het zijn films van resp. Bas Jan Ader en Ger van Elk, twee Nederlandse, internationaal bekende, conceptuele kunstenaars. In de Grimm galerie te Amsterdam is van beide heren de geweldige duo expositie ‘In search of‘ te zien.

Beide films zijn gemaakt rond 1970 en delen een soort van doelbewuste onzinnigheid welke in veel van hun werk in die periode terug komt. Ze werkten dan ook intensief samen en hielpen elkaar. Ger van Elk lijkt -in mijn beleving- zijn werk meer als kunstenaar te behandelen, terwijl bij Bas Jan Ader meer zijn eigen houding t.o.v. het leven onderzoekt. Die zienswijze kan echter ook ingegeven zijn door het tragische lot welke deze kunstenaar onder ging, toen hij in 1975 door de golven van de Atlantische oceaan werd verzwolgen. Het gebeurde tijdens de uitvoering van zijn kunstproject ‘In search of the miraculous’ waarbij hij in een kleine zeilboot vanuit New York naar Engeland wilde varen.

Please don't leave me - Bas Jan Ader - 1969 - verf, gloeilampen, draad
Please don’t leave me – Bas Jan Ader – 1969 – verf, gloeilampen, draad

Over Bas Jan Ader wordt altijd in artistieke termen over zijn werk gesproken maar zelf kan ik de mens Bas Jan niet los maken van zijn werk. Het raakt en ontroert me iedere keer weer. De combinatie met Ger van Elk maakt de expositie heel sterk. Een bezoek meer dan waard.

expositie:  In search of , t/m 3 okt 2015
galerie: Grim Galerie, Frans Halsstraat 26, 1072 BR, Amsterdam

Links:
Let go, onlangs verschenen biografiek over Bas Jan Ader van Marion van Wijk
Bas Jan Ader op wikipedia
Website Bas Jan Ader (Op deze site vindt je ook zijn films)

Ger van Elk op Wikipedia
Artikel in NRC na overlijden Ger van Elk
Artikel in het Parool na overlijden Ger van Elk

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.