La condition humaine – Dapiran Art Project Space

Anna van Suchtelen, filmstill.
Anna van Suchtelen – filmstil.  ©Dapiran Art Project Space

Dit weekeinde start de Tour de France. Drie weken lang zullen renners zowel fysiek als mentaal het uiterste van zichzelf vergen. Is dit nog wel humaan vraag ik me wel eens af als ik over de beproevingen hoor die de renners ondergaan? Misschien is dat wel de kracht van de Tour een metafoor op het menselijk leven waarin helden, verliezers, pijn verbijten, doorzetten, winnen, valpartijen, ontsnappingen, kameraadschap en verraad de hoofdrol spelen.

Zoals we weten start de Tour dit jaar in Utrecht en toen Cathelijne Dapiran gevraagd werd of ze met haar Utrechtse galerie (Dapiran Art Project Space) wilde deelnemen in de organisatie hoefde ze niet lang na te denken. Natuurlijk! Het thema voor haar expositie werd ‘La condition humaine’. Het roept gelijk associaties op met het grote wielerevenement maar ook kunstenaars kunnen ermee uit de voeten.

De expositie in Dapiran laat dat mooi zien. Verwacht geen fietsen of gele truien in de etalage maar een heel ander soort reflecties op het thema. Reflecties die uw zintuigen niet tarten maar aangenaam prikkelen. Drie kunstenaars tonen werk in de project space,  te weten Anna van Suchtelen, Annegret Kellner en Johan Rijpma.

Johan Rijpma is in staat om op basis van eenvoudige handelingen, visueel sterke video’s te maken. Dit keer is de handeling het opblazen van een ballon. Op de ballonnen zijn kleuren in verschillende geometrische composities geschilderd die bij het opblazen (van de ballon) breken. Het patroon van aderen wordt steeds groter, tot de video met een knal eindigt.

Johan-Rijpma_PrimaryExpansion
Johan Rijpma – PrimaryExpansion ©Johan Rijpma

Annegret Kellner toont op een gipsen afgietsel van een verfrommelde plastic zak een  (strand) parasol die in de harde wind zijn decorum verliest. Een werk dat perfect past in het oeuvre van de kunstenaar.

Annegret-Kellner-Out_of_the_blue-installatie
Annegret Kellner – Out of the blue – installatie ©Dapiran Art Project Space

Anna van Suchtelen benadert in een tweeluik grote (menselijke) thema’s als vergankelijkheid en wedijver op een zachte, poëtische manier. Tegen een monochrome achtergrond verschijnen zeepbellen die even makkelijk weer verdwijnen, begeleid door een intieme vrouwelijke stem die een Frans liedje neuriet en zingt.

Mocht  U na het bewonderen van alle fysieke inspanningen tijdens La Grande Depart behoefte hebben aan innerlijke verdieping, dan is Dapiran de place to be.

Expositie: La condition humaine, t/m 11 juli 2015
Locatie: Dapiran Art Project Space, Springweg 59, Utrecht

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.