Zoro Feigl – Hula and Hoop – C&H art space


Als een dood vogeltje ligt het gele lint op de grond van C&H art space. Dat duurt niet lang. De galeriehouder begroet me vriendelijk en gebaart mij bij de wand te gaan staan. Dan drukt hij op een knop.

Het gele lint is bevestigd aan een flexibele stang. Da ander kant van die stang is aan het plafond verbonden met een mechaniek. Het is een technische beschrijving van een instrument dat inmiddels is getransformeerd tot woest bewegende eenheid waarbij het gele lint de hoofdrol speelt. Vervaarlijke bijna duizelingwekkende slingeringen maar echt gevaarlijk wordt nooit. Het is aangenaam kijken naar deze gekooide tijger. Natuurlijk zijn er geen tralies maar het mechaniek lijkt zijn eindeloze dans te doen in een duidelijk afgebakende ruimte, woestheid en controle in een.

De kracht van het werk van Feigl is naar mijn mening dat een eenvoudig mechanisch concept ten grondslag ligt aan een schitterende visuele beleving. In dit geval laat het mechaniek met een kleine zwenkarm de flexibele slang en het gele lint hun dans doen. In de andere ruimte van de galerie is een tweede installatie te zien waar ook een simpele mechanische  beweging het werk doet.

Over een lange, ronddraaiende as dansen 6 zwaar uitgevoerde ‘hoelahoep’ ringen.  Ook hier ontstaat een fascinerend spel, enerzijds duidelijk gekaderd, anderzijds oneindig in zijn variaties en onvoorspelbaarheid.

Dit soort installaties, die lijken te leven, zijn het handels merk van de kunstenaar Zoro Feigl. Tijdens Art Rotterdam won hij dit jaar de Besteburen publieksprijs met zijn werk ‘Untangling the tides‘ dat op het neven-evenement Intersections te zien was. Wil je meer installaties zien, dan een bezoek aan zijn website zeker aan te raden.  Wil je de installaties ‘echt’ beleven dat is een bezoek aan de galerie haast onvermijdelijk 🙂

Expositie: Zoro Feigl ‘Hula & hoop’, t/m 22 aug 2015.
Locatie: C&H Art Space, tweede Korstverlorenkade 50

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.