Nina Vossen – Interventies op een zebrapad

Nina Vossen - Ten seconds
Nina Vossen – stil uit Ten seconds     ©NinaVossen

Stel je een zebrapad op een drukke weg voor waarbij het oversteken van voetgangers  versneld word afgespeeld. Mensen gaan dan lijken op robots. Ze zijn afgesteld in het naleven van bepaalde regels. Regels die er voor zorgen dat voetgangers veilig een drukke weg kunnen oversteken. Wat gebeurt er echter als je die regels eens vreedzaam maar doeltreffend ontregelt?

Zoiets moet Nina Vossen ook gedacht hebben toen ze haar publieke interventie ‘Ten seconds’ uitwerkte. In deze interventie steekt een voetganger niet normaal (door)lopend een zebrapad over maar wacht na elke stap 10 seconden. De performance heeft ze zelf uitgevoerd in Minsk en het resultaat is vastgelegd in 4 video’s.

Wat je ziet is een fascinerende ontregeling in de microwereld van het zebrapad. Soms staan aan beide zijden van het zebrapad auto’s te wachten en de voetganger midden op de oversteekplaats staat ook stil. Dan zijn 10 seconden plotseling heel lang… Tot twee keer toe wordt Nina door mannen met zachte dwang naar de overzijde van de weg geholpen, ze laat zich gewillig meevoeren.

Het is natuurlijk essentieel dat het (sociale) verkeer soepel en veilig kan verlopen door het maken en naleven van afspraken, zodat we als mensen op ‘ons ding’ kunnen concentreren. Het maakt het leven ook wel tot een voortdurende maalstroom. Een maalstroom die in ‘Ten seconds’ even wordt stilgezet.

Nina Vossen heeft een meesterlijke performance neergezet en geregistreerd. Eenvoudig in opzet maar met groot resultaat.  Een publieke interventie die onze menselijke patronen zichtbaar maakt maar niet bekritiseert.

De video’s van Nina Vossen waren tot en met 5 juli te zien in de expositie: ‘Don’t Mind The Ghosts Around You’ in Castrum Peregrini. Een expositie van enkele dagen met afstuderende Masters in the Arts (fotografie) van het AKV St. Joost. De video’s van Nina Vossen zijn echter ook online te vinden via haar website, klik op de foto met de tekst ‘Ten seconds’.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.