Thera Clazing

Bij binnenkomst in de Moria kunstruimte te Utrecht, wordt je blik gelijk gevangen door een wand-groot beeld van  onttakelde archief kasten die naar een oneindig punt lijken te zweven. Er komen gelijk vragen op waarom die archief kasten, waarom een verdwijnpunt, waarom is het zo krachtig, waarom…

Thera Clazing kan boeiend over haar werk vertellen, hoe een tekening van een archiefkast haar op het spoor zette dat ze nu aan het volgen is,  waarin elk werk een zoektocht maar ook een stap is. Antwoorden op vragen krijg je maar ten dele, ze weet het zelf ook niet. We zijn als mens zo nietig in deze immense schepping/wereld maar we willen wel gezien worden en niet totaal onopgemerkt weer verdwijnen. Misschien bewaren we daarom ontelbare objecten in musea en archieven, als houvast, in weerwil van dat mysterieuze verdwijnpunt dat alles lijkt op te zuigen.

De afwezigheid van de dingen - tekening - Thera Clazing
De afwezigheid van de dingen – tekening – Thera Clazing

Thera werkt in grote formaten, elke tekening neemt in de projectruimte (bijna) hele wand in beslag. Naast de tekening met archiefkasten, heeft ze 2 grote tekeningen gemaakt, die geinspireerd zijn op het interieur van het Natural History museum in Londen. Ook in deze tekeningen speelt perspectief een belangrijke rol. Ook hier die spanning tussen dingen willen bewaren en weggezogen worden in vergetelheid.

In de Kunsthal in Rotterdam heeft ze een wandschildering gemaakt (met steun van het Mondriaan fonds). Een werk van zo’n 25 meter breed en met als hoogste punt 8 meter. Het moet geen eenvoudige opgave zijn geweest voor een pas afgestudeerd kunstenaar om een werk van dergelijk formaat trefzeker neer te zetten.

Ik verwacht dat we van Thera Clazing nog veel gaan zien, het is in ieder geval een groot talent. Voor haar is kunst een zoektocht naar de essentie, ze treed wat dat betreft in de voetsporen van Mark Rothko, maar ze heeft gelukkig niet zijn getroebleerde ziel.

Exposistie: Thera Clazing – Gebroken ruimte, t/m 26 april
Locatie: Moria, Wolvenstraat 10, 3512 CH  Utrecht

Expositie: Thera Clazing – Shadows of a Downfall, t/m 24 mei
Locatie: Kunsthal Rotterdam, Museumpark 30155 AA  Rotterdam

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.