Collection d’ Art (niet) zomaar een Galerie

In het Cobra Museum te Amstelveen is een expositie gaande met als thema en naam ‘Collection d’ Art’. Collection d’ Art was de Galerie -in Amsterdam- van Cora de Vries die gedurende 35 jaar (1969 – 2004) een eikpunt was in de Nederlandse kunst en galerie wereld.

Armando - Schuldig Landschap - 1975 olieverf op doek
Armando – Schuldig Landschap – 1975 olieverf op doek

Het verhaal van de Galerie en Cora de Vries is te vinden in teksten op de expositie, op de website van het museum en in de catalogus.  Het lijkt me daarom niet nuttig die hier nog een keer te herhalen.

De tentoongestelde werken zijn van kunstenaars die de galerie vertegenwoordigde en vele ervan hebben ook in Collection d’ Art gehangen. Werken van bekende kunstenaars als Armando en Karel Appel, maar ook minder bekende figuren als Bram Bogert en Alphons Freijmuth

Bram Bogert - Lestrois - 1975 - Gemengde techniek op doek
Bram Bogert – Lestrois – 1975 – Gemengde techniek op doek

Het is een bijna ontroerend overzicht van een periode waarin Nederland zich bevrijde van de knoet van kerk en staat. De burger werd individueler en had meer te besteden. Ook aan kunst werd meer geld uitgegeven en Cora was met haar galerie voor de nieuwe, maar ook ervaren kunstliefhebber, een veilige haven in de woelige wereld van de kunst. Een nuchtere Hollandse dame met twee benen op de grond, maar wel met de passie en allure die in een galerie onontbeerlijk zijn.

Jaap Hillenius - Veraf, Dichtbij - 1985 - Olieverf op doek
Jaap Hillenius – Veraf, Dichtbij – 1985 – Olieverf op doek

De tijd van Cora de Vries is definitief voorbij, maar U kunt er nog even van een mooi selectie werken uit die periode genieten in een van de mooiste expositieruimtes voor de kunst in Nederland, de bovenzaal van het Cobra museum. Hoog en ruim, maar toch overzichtelijk.

Expositie: Collection d’ Art – Een galerie, t/m 19 april 2015
Museum: Cobra Museum, Amstelveen

Links:
Museumtijdschrift
Villa del Arte
Kunstblog

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.