Just like a bright silvery mist

Alice stapt door de spiegel
Alice stapt door de spiegel

In het boek Through the looking glass van Lewis Carol beweegt Alice zich door een spiegel die oplost ‘Just like a bright silvery mist’. In Dapiran Art Project Space is nu een expositie gaande waarin de muren van Galerie lijken op te lossen, door de fantasierijke creaties van 3 samenwerkende kunstenaars.

Uli Kürner (geluid), Anna van Suchtelen (video) en Carien Vugts (beeldend) hebben de ruimte van de Springweg 59 als uitgangspunt genomen voor een artistieke interpretatie vanuit hun eigen discipline. Niet echter als pure solisten maar refererend naar elkaars werk en door gebruik te maken van elkaars aanwezigheid. Cisca Poldervaart vervulde in dit project de rol van curator.

Uli Kürner heeft met een audiowerk, de ruimte ‘hoorbaar’ gemaakt. Tijdens de voorbereidingen van de expositie maakte hij geluidsopnamen. De opgenomen geluiden speelde hij weer af in de ruimte, om die vervolgens weer op te nemen. Door dit meerdere achter elkaar te doen en het resultaat digitaal te bewerken ontstaat een sound of geluid, die uniek is voor de ruimte.

Anna van Suchtelen heeft de historie van het pand (er heeft een viswinkel in gezeten) en de omgeving (Springweg) als uitgangspunt genomen voor een drietal video’s. In een van de video’s draagt ze een associatief verhaal voor waarin de resultaten van haar zoektocht in naar voren komen en waarin de winkel, vissen water en ijs een belangrijke rol spelen.

Foto - Anna van Suchtelen
Foto – Anna van Suchtelen

Carien Vughts heeft op een van de wanden een muurtekening aangebracht (met potlood!) waarin ze enerzijds verwijst naar karakteristieke elementen in het pand en anderzijds refereert aan het werk van de andere kunstenaars.

Plato beschreef een grot waarin mensen slechts naar de schaduwen van de werkelijkheid buiten de grot keken. Eeuwen later wilde Alice weten of er achter de reflectie in spiegel een andere werkelijkheid bestond dan degene waar ze in leefde. Nu laten kunstenaars in de expositie ‘Just like a bright silvery mist’ U ervaren dat de fysieke muren van een galerie zo maar kunnen oplossen in nieuwe werkelijkheden…

Video verslag (7m 21s) over de totstandkoming van de expositie

Dapiran Art Project Space is een kleine, maar moedige en unieke galerie in Utrecht. Voor Cathelijne Dapiran -oprichter van de galerie- is de ontstaansgeschiedenis van een kunstwerk even belangrijk als het kunstwerk zelf. De voorgeschiedenis moet boeiend zijn en het werk zelf visueel sterk. Een bezoek aan de galerie is daardoor niet eenvoudig, snel oordelen vanuit geijkte kaders wordt afgestraft, maar als beloning is er altijd de verrijking van het begrip kunst. Op de website van Cleeft is een kort interview verslag met Cathelijne te lezen

Expositie:  Just like a bright silvery mist, t/m 4 april 2015.
Galerie: Dapiran Art project space, Springweg 59, Utrecht 

1 Comment

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.