Powerhammer – Atelier van Lieshout – Grimm Galerie

Vol bewondering loop ik rond in galerie Grimm. Is het de kwajongen in mij die de bewondering voelt of de kunstliefhebber? Het is moeilijk te zeggen. Om mij heen staan sculpturen die impressies zijn van industriële machines, gereedschappen en technische materialen. Ze zijn gemaakt door Atelier van Lieshout.

image

Omdat het Industriële, technische producten zijn, verwacht je objecten die kil, hard en gevaarlijk zijn. Dat is echter niet waar, ze hebben iets dromerigs, een hoge aaibaarheidsfactor. Alsof ze, voordat ze in de mist van vergetelheid verdwenen zijn, nog even worden vastgehouden.

Dat is ook waar Joep van Lieshout en de medewerkers van zijn atelier ons bewust van willen maken. Het aloude handwerk verdwijnt uit onze maatschappij, waardoor deze eenzijdig wordt. Wat Joep betreft gaan we terug naar een samenleving waar het handwerk (weer) centraal staat. We maken onze eigen, kaas, melken zelf weer koeien. en vervaardigen met eigen handen de spullen die we nodig hebben.

image

Of de sociale utopie van atelier van Lieshout werkelijkheid gaat worden blijft nog een vraag, waar we ook niet snel een antwoord op zullen krijgen. Het hoeft je er niet van te weerhouden nu al te genieten van de intrigerende kunstwerken. Een moment van reflectie in de roerige overgang naar een nieuwe tijd waar we midden in zitten.

Expositie: Power hammer – Atelier van Lieshout, t/m 7 maart 2015.
Galerie: Grimm,  Frans Halsstraat 26, Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s