Erik de Bree – With perfect nonchalance

image

Een werk uit de wallpaper-serie.

Erik de Bree. De eerste keer dat ik met zijn ‘wallpaperpaintings’ geconfronteerd werd was tijdens de ‘Unfair 2014’ in Amsterdam. De energie en eenvoud in het werk trof me. Ik hou van kunst die op het randje zit. Tussen wat spontaan of toevallig ontstaat is en bewust (als kunst) is gemaakt.

Erik de Bree brengt in zijn wallpaper-paintings diverse lagen behang aan op paneel of doek en scheurt daar dan weer repen/stukken van af. Met verflagen zet hij het werk verder naar zijn hand. Behang is geen hoogwaardig kunstenaarsmateriaal en scheuren heeft een hoge toevalsfactor. Toch weet Erik van Bree hier heel goed mee om te gaan en lijken zijn wallpaper-paintings met grote precisie gemaakt te zijn.

Op dit moment is zijn werk te zien bij C&H Artspace De titel van de expositie ‘With perfect nonchalance’ vind ik, zoals je zult begrijpen, treffend voor zijn werk en werkwijze. In de expositie is er naast de genoemde wallpaper serie ook werk te zien van een nieuw pad dat hij aan het ontdekken is ‘patterns’. Op een glasplaat brengt hij een verflaag aan en snijd daar dan stukken uit, de ontstane leegtes worden weer gevuld met nieuwe lagen verf. Dit proces wordt diverse keren herhaalt. De laatste stap is het verwijderen van de glasplaat. Het resultaat is vitaal, ritmisch werk dat ook weer met perfecte nonchalance gemaakt lijkt te zijn.

image

Een werk uit de pattern serie.

Expositie: With perfect nonchalance – Erik de Bree, t/m 28 februari
Galerie: C&H artspace – Tweede korstverlorenkade 50, Amsterdam

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.