Spingboard Art Festival

Ineens was het daar, het ‘Springboard Art Festival’. Nadrukkelijk gepresenteerd als een experimenteel en eenmalig festival. Een afscheid van de Corona pandemie. Een steun in de rug voor al die kunstenaars die in de Corona tijd zijn afgestudeerd en moeilijk aansluiting vinden met de kunstwereld

De locatie is de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Een enorme (voormalige) fabriekshal. Nu een evenementenlocatie. Ik was er nog nooit geweest. Het is echter een prima plek om (kunst) beurzen te organiseren. Ruim, licht, karakteristiek, industrieel. Een prima plek ook voor een experimentele beurs

This Art Foundation, de organisatie die jaarlijks This Art Fair organiseert, heeft de organisatie van deze beurs op zich genomen. Dit op verzoek van het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard fonds. Beide fondsen zagen hoe jonge kunstenaars worstelde met het vinden van expositie mogelijkheden en klanten.

Het is dan ook begrijpelijk dat galeriehouders, die een essentiële schakel zijn tussen kunsthandel en kunstwereld een centrale rol vervulden. Een aantal galeriehouders en andere professionals die een mediërende rol vervullen in de kunst, selecteerde uit de honderden aanmeldingen 10 kandidaten. De organisatie pikte er daar dan weer vijf van uit waar de galeriehouder/professional dan een expositie mee konden inrichten.

Zo leren kunstenaars en zij die weten wat er in de markt speelt elkaar een beetje kennen. Wat het effect daarvan gaat zijn moeten we natuurlijk nog gaan zien. Als format is het in ieder geval een interessant concept dat vaker basis mag zijn voor een expositie of beurs.

Fotoverslag Springboard Art Festival – Utrecht

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.