Drie keer kunst

Voor Kunstblijfteenraadsel bezoek ik best veel exposities. Een paar jaar geleden draaide eens een kunstenaar bezorgd zijn gezicht naar mij toe en zei: “Er is meer dan kunst hoor, Paul”. Dat was toch wel een leermomentje. Het deed me ook deugd dat iemand zo met je begaan is dat hij dat wili zeggen.

Inmiddels bezoek ik iets minder tentoonstellingen, galeries en andere kunstruimtes en het uitgangspunt is 1 blog per week. Eén probleem is regelmatig aan de orde. Over welke expositie ga ik iets schrijven? Keuzes maken is altijd lastig. Daarom dit keer geen keuze. Een kort verhaal over elk van drie exposities die ik de afgelopen tijd heb bezocht. Een zwakte misschien want daarmee ga ik weer een keuze uit de weg. Aan de andere kant krijgen jullie zo een kijkje in mijn omzwervingen door dit land.

In mijn geliefde stad Deventer bezocht ik in het Kunstenlab Grids een solo expositie van Art van Triest. In Gouda is onlangs de Arwe gallery geopend, de expositie ‘Here we are now’ toont een bijzondere selectie van dit jaar afgestudeerde kunstenaars. Tot slot in Amsterdam galerie Gomulan, die ik in een eerder blog tot omfiets galerie bestempeld heb. Want een beetje uit de route maar beslist de moeite waard. Momenteel kun je daar Joran van Soest zien en Matt Chaim de Groot in de expositie: The Observer effect.

Art van Triest – Grids Kunstenlab.

Art van Triest is al jaren bezig met constructie/deconstructie. Hij begon met ladders in fraaie composities waar je maar één ding niet me kon doen, omhoog klimmen. In het Kunstenlab toont hij drie dimensionale grids. Met behulp van een hoogwerker heeft hij ze naar beneden laten vallen. Ze staan met hun kneuzingen nu in het kunstenlab. Je kijkt er een tijdje naar en denkt welke kneuzingen zou mijn innerlijk grid hebben opgelopen de afgelopen 60 jaar?

GRIDS – Art van Triest; Kunstenlab, Havenplein 20, 7411 ME Deventer; Dinsdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur

Here we are now – Groepsexpositie – Arwe Gouda

Een galerie beginnen in deze tijd is een gedurfde stap. Zeker in een kleinere stad als Gouda. Kunstenaar Richard Westerhuis heeft die stap genomen. In de mooie ruimte voor zijn atelier is sinds kort galerie Arwe gevestigd. Edwin Spek is directeur en maakt het programma. Er zijn als gezegd (in de expositie Here We Are Now) dit jaar afgestudeerde kunstenaars te zien. Bijvoorbeeld Helen Anna Flanagan die afzwaaide van het HISK in Gent. Haar fascinerende video speelt zich af in een wasserette en vertelt een verhaal met een aangename dosis absurdisme. Een kenmerk van haar films.

Helen Anna Flanagan – Beeld uit een video

Here we ar now – groepsexpositie; galerie Arwe, Jeruzalemstraat 4, 2801 JE, Gouda; 3 okt t/m 21 nov 2021; wo-za 11-17 uur;

The observer effect – Gomulan

Gelaagdheid. Het is zo’n hip ‘kunst’ woord dat ik niet graag gebruik. Het is echter wel zichtbaar van toepassing op het werk van Matt Chaim de Groot en Joran van Soest. Dus toch maar: het werk van beide kunstenaars is gelaagd. Matt Chaim verwerkt zijn fotomateriaal in epoxyhars wat fraaie visuele aspecten biedt. Toch toont zij werk dreigende beelden. Joran worstelt met het twee dimensionale vlak. Dat kan ik erg in zijn werk waarderen. Er zijn kunstenaars die daarom een ander medium kiezen maar hij blijft trouw aan het schilderij als zijn dwingende meester. De meester kan tevreden zijn over zijn gezel. Zijn werk is een fascinerend kijkspel die je dwingt de standaard conclusies los te laten.

Joran van Soest

Gomulan Gallery – The Observer Effect; 6 nov t/m 13 dec 2020; do,vrij 16-19; za,zo 12-18; van Ostadestraat 43, 1072 SN Amsterdam.

Links
Jonat Deelstra bij Gomulan (de Omfietsgalerie).
Kunstenlab – Grids.
Arwe Gallery – Here We Are Now – Werk kunstenaars.
Gomulan Gallery – The Observer Effect.

Matt Chaim de Groot
Matt Chaim de Groot
Matthijs Jeuring
Matthijs Jeuring
Grid met valschade van Art van Triest

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.