Jonat Deelstra bij Gomulan (de Omfietsgalerie).

In een grote hal is een klein tentenkamp te zien. Een vrouw in en wit badpak en op de voorgrond zit een groep tezamen. Het schilderij verwart me. Wat is dit, waar kijk ik precies naar? Dat vervreemdende zit in al het werk van Jonat Deelstra. Hij heeft op dit moment de solo expositie bij the GoMulan gallery in Amsterdam.

“The adventure that never took place”

De taferelen die Jonat Deelstra maakt zijn sober, bijna schetsmatig. Hoewel ze met een krachtige hand zijn geschilderd hebben ze ook iets zwevends. Alsof je naar een pas gemaakte Polaroid foto kijkt die langzaam uit het wit opdoemt. En dan ergens halverwege is dat proces gestopt.

Het kan goed samenhangen met de manier waarop de kunstenaar werkt. Eén of enkele foto liggen aan de basis van het beeld. Dan begint hij met schilderen. Na enige tijd gaat hij fouten maken, bewust. Bijvoorbeeld teveel terpentine in de verf. Daardoor worden zijn eigen inspanningen te niet gedaan. Net voor de totale destructie van het beeld grijpt hij in. Dan gaat hij corrigeren.

Het is een werkwijze waardoor toeval een onderdeel wordt van het werk. Je wilt als kunstenaar niet alles onder controle hebben. Extra vrijheid om een verhaal te vertellen zonder het op te leggen.

Gomulan is een nog heel jonge galerie in Amsterdam, begonnen in november 2018. Gevestigd in de van Ostadestraat. Geen zicht locatie en ook niet omringt door andere galeries. Maar de pijp is wel een buurt waar veel jonge mensen wonen. Veel hoogopgeleiden die belangstelling hebben voor kunst.

Mulan Go is eigenaar. Ze deed ervaring op bij Novelles Images in Den Haag. Toen deze galerie zijn deuren sloot, begon ze in Amsterdam GoMulan.

Ze heeft haar eigen manieren om de onderneming te runnen. Zo is de locatie nog helemaal niet zeker. Ze begint gewoon, als popup. Kunstenaars vindt ze op swipend Instagram. Meerdere avonden is de galerie ‘s-avonds open en op zondag, moderne tijden. Het zal het publiek in de wijk aanspreken. En ze heeft een online shop. Weliswaar nog niet zo gevuld maar toch.

Het getuigd van moed om een galerie te beginnen die niet echt in de buurt van andere galeries ligt. En ook zal ze nog haar stijl moeten vinden om zo naam te maken. Aan haar energie en inzet zal het niet liggen. Gomulan is wat mij betreft een ‘omfiets galerie’.

Jonat Deelstra - installatie
Jonat Deelstra – Installatie

expositie: Jonat Deelstra (solo), 23 februari t/m 24 maart 2018, wo-vr: 16 – 20 uur, za-zo 11-18 uur.
galerie: Gomulan Gallery, van Ostadestraat 43, 1072SN Amsterdam.

Family sketch - olieverf op doek (2019)
Jonat Deelstra – Family sketch – olieverf op doek (2019)
Jonat Deelstra – olieverf op doek
JJonat Deelstra - olieverf op doek
Jonat Deelstra – olieverf op doek

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.