Maarten Schuurman – Binary Galaxies – Corridor PS

Bruce Naumann Square- Dance (1967)
Bruce Nauman voert in zijn atelier de performance Square Dance uit (1967)

Op de foto hierboven voert de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman de performance ‘Square Dance’ uit in zijn studio. De video die hij van de uitvoering maakte is een kunstwerk. Het kreeg ook de uitgebreide titel mee: “Dance or Exercise on the Perimeter of a Square”.

Het werk inspireerde de kunstenaar Maarten Schuurman weer tot het werk ‘Binary Galaxies’ dat dit weekeinde in Corridor Project Space is te zien (11 en 12 juli 2020). Je kunt het natuurlijk ook zelf uitproberen. Want Binary Galaxies is een (Arcade) game.

Maarten Schuurman begon met een nauwkeurige registratie van de stappen die Bruce Nauman maakte en zijn bewegingen over het vierkant. Die data werden het uitgangspunt voor een game. De basis vormt een vierkant speelveld met daarop lichten en drukknoppen. Een kleine console bevat een computer een luidspreker en scherm. Het hart van de game is de echter de software waarin de stappen en bewegingen van de performance door Nauman zijn vastgelegd.

Kunst van de game is om als speler de performance nauwkeurig uit te voeren. Daarbij wordt je geholpen door lichtjes, een metronoom en ritmische beats. Als je steeds op het juiste moment op de lichtjes gaat staan kom je als ‘winnaar’ het vierkant verlaten.

Maarten Schuurman - Binary Galaxies een soort arcade game
Het publiek leeft zich uit op de game ‘Binary Galaxies’ van Maarten Schuurman

Bij Corridor Project Space het speelvierkant betreden is dus eigenlijk het uitvoeren van een re-enactment van de performance van Bruce Nauman. Je wordt daarmee zelf kunstenaar… Die kans laat je toch niet liggen?

Links
Video van de performance Square Dance van Bruce Nauman op Vimeo.
Website Maarten Schuurman.

Een deel uit de geslaagde re-enactment van Maarten Schuurman op zijn eigen kunstwerk:

expositie: Maarten Schuurman – Binary Galaxies
tijden: 11 en 12 juni 2020, 14 – 18 uur
artspace: Corridor Project Space, Veemkade 574, 1019 BL Amsterdam

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.