LAM koopt werk Tom Putman

Waarschijnlijk herken je het voorwerp hierboven wel. Redelijke kans dat er bij jou thuis eentje op het aanrecht ligt. Hij zal echter niet van 24K goud zijn en dat is dit ding wel (verguld)! Ding is natuurlijk een heel oneerbiedig woord wat het is een kunstwerk. En niet zomaar een kunstwerk. Het is aangekocht door het LAM (Lisser Art Museum). De maker van het werk is kunstenaar Tom Putman.

Voor een kunstenaar is het altijd een eer als je werk wordt aangekocht door een museum. Een stevige erkenning dat je als kunstenaar op de goede weg bent. Kunstblijfteenraadsel is nieuwsgierig en stelde de kunstenaar enkele vragen rond het werk en de aankoop. Hieronder de vragen met de antwoorden. Het antwoord op een enkele vraag is ingekort.

1. Zo’n aankoop is natuurlijk best een opsteker, hoe voel je je nu?
Erg goed! Wanneer er een werk wordt gekocht voelt dat nog steeds altijd bijzonder. Dat ik werk maak waar mensen bereid zijn voor te betalen vind ik nog steeds bijzonder. Of de koper nu een vriend, kennis of kunstverzamelaar is. In dit geval het museum LAM wat het wel extra bijzonder maakt. Het is nu onderdeel van hun collectie en het werk valt hopelijk te bezichtigen door veel mensen wanneer het opgenomen gaat worden in een tentoonstelling.

2. Kun je iets vertellen over hoe het werk is ontstaan?
Het werk is ontstaan in mijn laatste jaar aan de kunstacademie. Voor mijn afstudeerwerk maakte ik een installatie met de titel ‘Gnagtiudoon’. Ik hield me onder andere bezig met voorwerpen uit onze dagelijkse omgeving. Dit werkje was een vervolg op de betonnen stoeptegels. Deze stoeptegels hadden ook de vorm van de brood clip. Door te kijken wat ik nog meer met deze vorm wilde resulteerde dit in het 24 karaats vergulde brood clipje.

3. Hoe was het om met 24 karaat goud te werken? Ook al is het een klein werk?
Zodra iets van goud is krijgt het gelijk een hele specifieke lading. Deze lading was ook precies wat ik wilde bereiken bij dit werkje. Aangezien het verguld is valt het percentage goud reuze mee maar het percentage goud blijft echt goud.

4. Heb je het werk ooit geëxposeerd? 
Ja, voor het eerst in mijn afstudeer tentoonstelling als onderdeel bij de betonnen stoeptegels. In latere installaties heb ik het ook verwerkt wanneer ik vond dat het goed in het geheel aansloot.

5. Heeft het eigenlijk een naam? 24 karaat gouden broodzak klip is best lang…
Untitled of zonder titel. Ik gebruik niet vaak titels. Wel voor een gehele installatie of tentoonstelling maar zelden voor de werken zelf. Dit komt vooral omdat ik het prettig vind een werk zo min mogelijk te sturen. Zonder titel werkt dan voor mij het best. Of iets als: ‘24k gold plated bread tag’ had ook gekund in dit geval. Dan stuur je het werk ook niet en blijft de interpretatie onaangetast.

6. Hoe is de verkoop van het werk gegaan kun je daar iets over vertellen?
Momenteel is het werk onderdeel van de ‘Essential Shop’ in No Man’s Art Gallery in Amsterdam. No Man’s Art Gallery deed mij bericht dat het werk was aangeschaft voor de collectie van het LAM.

7. Is het werk nu te bewonderen in het LAM?
Op dit moment niet.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.