Annemarie Slobbe – Noordbrabants Museum

‘Where nothing has to be’. is de titel van de solo expositie van Annemarie Slobbe in het Noordbrabants Museum. Hij komt bij me binnen, die titel. Voor iemand die graag verblijft in het ongedefinieerde en voor wie een keuze maken betekent afscheid nemen van alle ander mogelijkheden, een weldaad. Alsof ik van een last bevrijd wordt. Je zou de uitspraak in plaats van het obligate welkom op je deurmat kunnen zetten.

Met deze inleiding op de titel ga je je afvragen of de expositie de titel waar kan maken. Aan de andere kant kun je je ook afvragen of je door de titel anders naar het werk gaat kijken. Het eerste werk hangt scheef in het lijstje. Bij navraag blijkt het bewust gedaan te zijn. Terwijl je nauwelijks aan de expositie begonnen bent. Is de sleur waarmee je exposites nog al eens binnen stapt al verdwenen.

Wat me opvalt is een video. De basis is de foto van een tekening die elders in de expositie hangt. Voor elk frame van de video heeft ze de foto apart bewerkt. En de video bestaat uit honderden frames… Het resultaat is een bijna bedwelmende rust die van het werk uit gaat.

Frame na frame, lijn na lijn dat is haar werk in het atelier. Volledig opgaan in die handeling. Het kan alleen als je het eindresultaat loslaat. En dat is best een opdracht voor een kunstenaar. Haar kunst lijkt geen doel te zijn maar een toevallig bijproduct.

De expositie is te vinden in de Tuinzaal. Een mooie benaming voor een lange gang tussen de ene expositieruimte en een andere. Tussen het ene zijn en een ander zijn. En van gang zijden is van glas en geeft uitzicht op de binnentuin van het museum. Het is een prachtige plek voor het werk van Annemarie Slobbe. Het zonlicht werpt elk moment van de dag ander licht op het werk. De bezoeker stromen voorbij en houden even halt bij een van de werken. Ik kan ze aanraden om even te gaan zitten op de meubels voor de grotere werken. je kunt dan ervaren wat het betekent als er even niets hoeft te zijn…

De solo expositie is alleen nog dit weekeinde te zien in het museum!

expositie: Annemarie Slobbe – When nothing has to be. 2 july t/m 25 augustus 2019. di t/m zo 11-17 uur.
museum: Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, ‘s-Hertogenbosch.

Andere lopende (groeps) exposities met werk van Annemarie Slobbe:
Summerheat #1 – galerie Logman, Nobelstraat 16, Utrecht (t/m 24 aug!).
Here comes the sun – NL=US art, Wijnbrugstraat 138, Rotterdam.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.