Willem Hussem – Dürst Britt & Mayhew.

Wat ik zo waardeer aan he werk van Willem Hussem is de eigenwijsheid die het uitstraalt. Het is geen eigenwijsheid in de zin van verzet tegen een heersende opvatting. Misschien is eigenwijs ook niet de juiste omschrijving. Het is vooral dat zijn werk zo herkenbaar is. Terwijl er met die herkenning geen associaties opkomen over stromingen, revoltes of gebeurtenissen. Het is een zuivere, intrinsieke schoonheid.

De tekeningen, schilderijen en sculpturen in expositie bij galerie Dürst Britt & Mayhew zijn allemaal van na 1945. Willem Hussem is echter in 1900 geboren. Heeft hij zich pas op latere leeftijd op de kunst toegelegd? Zeker niet. Het eerste deel van zijn leven heeft hij vooral in Frankrijk doorgebracht. Hij schreef gedichten en maakte impressionistisch werk. Nadat hij definitief terugkeerde naar Nederland begint zijn abstracte periode, waar hij zijn bekendheid mee verworven heeft.

In die tijd was de storm die Mondriaan te weeg bracht gaan liggen en Cobra was nog niet geboren. Waar Mondriaan zichzelf strenge regels oplegt, kiezen de Cobra kunstenaars voor totale vrijheid. Het werk van Hussem is weliswaar vrij maar toch legt hij zichzelf regels op. Maar welke? Je ziet een sobere compositie of een krachtige kleuruitbarsting. Ze zijn van Hussem, onmiskenbaar maar zijn regels blijven een mysterie.

Composition, 1962, olieverf op linnen.
Composition, 1962, olieverf op linnen.

Laat ik er 1 werk uitpakken. Je ziet het hierboven. Het zou kunnen zijn dat er een drumfanfare door de straat marcheerde terwijl de kunstenaar staarde naar een nog leeg doek. Ik krijg in ieder geval die associatie als ik een tijdje naar het werk kijk. Zo’n fanfare is een vrolijke boel maar het succes van een goede drumband is het resultaat van een strakke regie. Zo ook met dit schilderij. Het lijkt erop alsof de kunstenaar willekeurig met wat vormen en kleuren gestrooid heeft maar schijn bedriegt…

Begin jaren zeventig gaat hij heel anders schilderen beïnvloed door Peter Struycken. Zijn kenmerkende penseelstreek maakt plaats voor strakke lijnen. Geometrisch bijna maar de regels van de geometrie bepaalt Hussem (weer) zelf.

Composition ca. 1972
Composition ca. 1972

In de mooi expositieruimte van Durst Britt & Mayhew is een compacte expositie te zien met een zorgvuldige selectie werken van Willem Hussem. Een heel oorspronkelijke schilder die wat mij betreft thuishoort in het rijtje van Van Gogh, Mondriaan en Appel.

Durst Brit & Mayhew is gesloten t/m 15 augustus. Daarna is de galerie weer open volgens normale openingstijden.

expositie: Willem Hussem – What you own is on its way to others; 2 juni 2019 t/m 25 augustus. do – t/m zo, 12 – 18 uur.
locatie: galerie Durst Brit & Mayhew, Van Limburg Stirumstraat 47 2515 PB Den Haag
.

Composition , 1959, olieverf op linnen.
Composition, 1971, olieverf op linnen.
Gedicht op een wand n de galerie.
Composition, ca. 1945; Composition, ca. 1945
Composition, ca. 1945; Composition, ca. 1945
Composition, 1970, ink on paper.
Composition, 1970, ink on paper.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.