Kevin Bauer – Vormaliteit 2- 37PK

kevin-bauer-37pk_1536

Dit beeld hierboven heeft bravoure. Dat knalrode stuk hout met die lange plank eronder. Ze steken ver uit van de vreemde metalen constructie die hen draagt. Ik kijk er een tijd naar. De gedachte van een kind dat generaal speelt komt bij me op. Het heeft een emmer op zij hoofd en zwaait met een bezem. Ook bravoure. Het gaat volledig op in het spel. Als volwassenen kijken we er vertederd maar er gaat een ongelooflijke schoonheid schuil achter dat kinderspel.

Kevin Bauer is de kindertijd natuurlijk ontstegen maar hij weet de schoonheid van onschuld nog goed te vangen. Het spel tussen ernst en het ludieke. Zoals die verhuisdozen aan de achterzijde van een wand in de zaal. Is het een kunstwerk of grap, of allebei? Of die projectie met beamer. Gaat het om de projectie of het voorwerp dat paars-glanzend zijn rond draait?

Hij studeerde af met werk met readymades. Nu maakt hij die readymades zelf… Zijn installaties lijken nut te hebben, ergens voor te zijn. Als je langer kijkt blijken ze totaal nutteloos. De nutteloosheid wordt weer ontkracht door de zorg waarmee het gemaakt is. De kunstenaar beleeft plezier aan het ambacht. Het ambachtelijke. Het spat van zijn werk af.

In de expositie Vormaliteit 2 bij 37PK speelt de kunstenaar. Het kind is groot geworden en het spel dat nergens toe -lijkt- te dienen een expositie.

Links.
37PK – Vormaliteit 2.
kevin-bauer.com.

Laat je verwonderen.

expositie: Kevin Bauer – Vormaliteit 2, 14 juli 2018 t/m  9 september 2018, do t/m zo 13 tot 17 uur.
locatie: 37PK, Platform voor Kunsten, Groot Heiligland 37, 2011 EP Haarlem.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.