Kuno Grommers – Galerie Bart Amsterdam

Een eenvoudig plafond van planken en draagbalken. Lang geleden geschilderd. Een vloer bezaaid met verfspatten. En dan drie wanden, gewoon wit. Er zal vast een vierde wand zijn maar die zie je niet. Het is het atelier van Kuno Grommers, waar hij zijn karakteristieke foto’s maakt. Bevriende kunstenaars noemen het het kleinste atelier van Haarlem.

kuno-grommers-gelerie-bart_1597C

Kuno Grommers werkt met perspectief en illusie. Zoals ook M.C. Escher of op art kunstenaars dat doen. Escher verleidt de beschouwer met het schijnbaar onmogelijk. Gevat in schitterende, figuratieve etsen. Op art kunstenaars vangen je aandacht  met transcenderende patronen. De foto’s van de Haarlemse kunstenaar zijn op het eerste oog, aards, met een heel zichtbaar maakproces.

In een hoek van de galerie heeft de kunstenaar een ruimtelijke rechthoek geschilderd. Vanuit het viewpoint. Is/lijkt het ding recht te zijn. Vanaf een ander plek in de galerie krijg een heel ander perspectief.

Voor elk werk bouwt hij in dat kleine atelier een nieuwe constructie van karton en kleurvlakken. Ze zijn zorgvuldig gemaakt maar verraden toch het vele handwerk dat er voor nodig is geweest. Hij maakt de foto’s met een technische camera. Daar zitten grote negatieven in dat levert haarscherpe foto’s op. En op elke foto gewoon dat plafond en die vloer. En daartussen het werk.

Maar als je dan naar de ingelijste foto aan de muur kijkt, is er verbazing. Die ruimtelijkheid. In dat platte vlak van de foto. In dat kleine atelier. Is het allemaal geschilderd of heeft de kunstenaar een constructie gemaakt? Het atelier is plots een deur naar een verre wereld. Eem wondertje dat uit de hoge hoed wordt getoverd. Toch die illusie, die magie.  Kuno Grommers is een tovenaar. Je kunt zijn werk nog zien bij galerie Bart in Amsterdam t/m 18 augustus.

kuno-grommers-gelerie-bart_1586C

kuno-grommers-gelerie-bart_1584C

Links.
Galerie Bart – Kuno Grommers – Orientation.

expositie: Kuno Grommers- Orientation, 7 july t/m 18 aug 2018, wo-za :12-17 uur.
locatie: Galerie Bart, Elandsgracht 16, 1016 TW Amsterdam.

kuno-grommers-gelerie-bart_1595

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.