Doodshoofden. Ze komen veel voor in het werk van Stefan Kasper. Ook in de (kunst)geschiedenis is de schedel veel gebruikt. Lang geleden vooral om de tijdelijkheid van het leven te benadrukken en de beschouwer aan te zetten tot een nederig en godvruchtig leven. En in deze tijd om ons er op te wijzen dat er nog steeds gruwelijke dingen gebeuren en in horrorfilms om ons de stuipen op het lijf te jagen.
In de expositie ‘De gouden dood of de gladiolen’ van de kunstenaar bij galerie Bart in Amsterdam speelt het doodshoofd een heel andere rol. Hij lijkt eerder een vrolijke kameraad. Dat is toch wel een statement. De kunstenaar tart de kunstgeschiedenis wel meer. Geen wijn maar bier. Geen kristallen kelken maar blikjes. Geen prachtige bloemstukken maar onkruid.
In een grote tekening, het zou een ‘schuttersstuk’ kunnen zijn, ligt hij zelf voor pampus op de grond. Natuurlijk met een blikje bier, omringd door zijn vrienden. Aan de muren van de zaal hangt zijn werk, verder staan er beelden. Bijvoorbeeld een omhoogstekende arm met -natuurlijk- een flesje bier. Toch is er in al het werk die knipoog. Je moet het allemaal niet te serieus nemen. De dood niet maar evenmin al dat bier. (In dit blog geen afbeelding van de tekening 😉 ).
In zijn atelier werkt hij ook tussen ernst en zorgeloosheid. Hij begint gewoon aan een nieuw werk. Zonder voorstudies. Alles wat op papier plakt is bruikbaar. Een op de vloer gevallen snipper kan voor een volgend werk geschikt zijn. Het geeft hem de vrijheid zijn kunstenaarschap uit te oefenen. Je ziet het ook terug in zijn werk, die uitbundigheid. In plaats van gedenk te sterven lijkt hij te zeggen: gedenk te leven.
De gouden dood, het leven is tijdelijk, laten we het daarom vieren.
links
Verslag Seealllthis – De gouden dood of de gladiolen – Stefan Kasper.
website Stefan Kasper.
galerie Bart – Stefan kasper.
expositie: De gouden dood of de gladiolen, t/m 12 mei 2018, wo-za ,12-17 uur.
locatie: Galerie Bart Amsterdam, Elandsgracht 16, 1016 TW Amsterdam.
