Twee uitersten?

Bij binnenkomst in Ornis A Gallery valt het gelijk op. Ongeveer in het midden van de ruimte staat een kamerscherm. Op de ene zijde, in zuurstok kleuren, een muur met ramen waarachter vrouwen naakt dansen. Het beeld is niet scherp gedefinieerd maar uitbundig is het wel. Aan de andere zijde negen portretten in sober zwart-wit. Sommige gezichten laten vertwijfeling zien, of onzekerheid of ze zijn uitdagend of boos. Emoties. Het zouden selfies kunnen zijn.

tanja-ritterbex_egoshow_ornis-a-gallery_4
Ornis A Gallery overzcicht

Het kamerscherm staat niet alleen midden in de zaal maar verbeeld ook kernachtig de uitgangspunten in het werk van Tanja Ritterbex,  in deze solo expositie met de naam Ego show.  Voor een kunstenaar is het belangrijk jezelf te promoten via sociale media. Toch blijft het individuele belangrijk, (alleen) werken in je atelier, echt contact, uitwisseling. Ze werkt vanuit haar persoonlijke ervaringen. En maakt expressieve schilderijen in felle kleuren, tekeningen en sculpturen. Er is ook een video te zien ‘Talking about art with friends ‘.

tanja-ritterbex_egoshow_ornis-a-gallery_6
Tanja Ritterbex
tanja-ritterbex_egoshow_ornis-a-gallery_3
Tanja Ritterbex

Vergeleken me de knallende zuurstokkleuren van Tanja Ritterbex is de expositie ‘Woman- Snake – Bird ‘ van Emma Talbot een oase van verstilling. Ze toont nieuw werk in galerie Onrust.

Elma-talbot_woman-snake-bird_galerie-onrust_1
Emma Talbot

Ruim 10 jaar geleden overleed haar man. Ze bleef achter met twee kinderen. Een diepe crisis volgde. Had scheppen nog wel zin? Of de kunst? Of zelfs het leven? Ze stopte met schilderen maar bleef wel tekenen. Alledaagse gebeurtenissen in haar leven. Langzaam hervond ze zichzelf, ze kreeg weer energie. Wat is die oerkracht in de mens, dat je ondanks alle pijn en verdriet toch weer doorgaat? Het wekte haar interesse in oude en mythische verhalen en sagen. Zoals die rond de heks Baba Yaga.

Elma-talbot_woman-snake-bird_galerie-onrust_2
Emma Talbot
Elma-talbot_woman-snake-bird_galerie-onrust_4
Emma Talbot

Haar tekeningen en sculpturen visualiseren die oude sagen. Vrouwen zijn als ranke gestaltes aanwezig. Soms baren ze slangen, of lijken ze te transformeren tot vogels. Emma Talbot houdt wel de artistieke afstand die bij ‘echte’ afbeeldingen van oude mythes ontbreken. En achter de verstilling is een uitbundigheid.

Die uitbundigheid is misschien wel het verbindende element in de twee exposities van (vrouwelijke) kunstenaars die in beleving elkaars uitersten lijken. Het is een uitdrukking van de wil om kunst te maken om het leven te willen vieren.

expositie: Tanja Ritterbex – Egoshow, t/m 10 februari 2018, wo-vr 12-18 uur – za 13-18 uur
locatie: Ornis A Gallery, Hazenstraat 11, 1016 SM Amsterdam

expositie: Emma Talbot – Woman Snake Bird, t/m 17 februari 2018, wo-za 13-18 uur
locatie: Galerie Onrust, Planciusstraat 7, 1013 MD  Amsterdam

 

tanja-ritterbex_egoshow_ornis-a-gallery_2
Tanja Ritterbex
Elma-talbot_woman-snake-bird_galerie-onrust_5
Emma Talbot
tanja-ritterbex_egoshow_ornis-a-gallery_5
Tanja Ritterbex
Elma-talbot_woman-snake-bird_galerie-onrust_6
Emma Talbot

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.