
Doeken zijn er om toegepast te worden. In een kledingstuk, als sjaal, tafelkleed of gordijn. De doeken in de werken van Paul Beumer zullen altijd doek blijven. Door de kunstenaar in een harmonische ordening samengebracht tot een soort wandkleed. De doeken zijn dus eigenlijk kunstwerk geworden. Toch blijven ze die stille verwachting dragen, dat iemand ze een keer meeneemt om er iets mee te doen.
De kunstenaar bewerkt zijn doeken vrijelijk volgens de Japanse Shibori techniek. Hierbij worden doeken gevouwen of strak opgerold en vervolgens stevig samengebonden met touw. De volgende stap is onderdompelen in een verfbad (met indigo). Als het doek weer droog is worden de touwen verwijderd. Het resultaat is een gekleurd doek met grillige patronen. Japanse specialisten weten soms -na eindeloos oefenen- verbluffende resultaten te bereiken.

Paul heeft ook heel veel geoefend voor hij tevreden was met de resultaten. Toch pakt hij het iets losser aan. Hij wil niet de controleur zijn maar het laten gebeuren, ruimte voor toeval. De techniek laten spreken. Naast inkt oplossingen, gebruikt hij chloor oplossingen. Ook gebruikt hij paperclips in plaats van touw. Het bad is dan geen inkt-bad maar een oplossing van azijn en water waardoor de paperclips gaan roesten.
De bewerkte doeken stuurde hij naar de galerie Dürst Britt & Mayhew. Pas daar heeft hij de doeken samengesteld tot de de werken die er nu hangen. Ze dragen verstilling uit. Een kracht die zweeft tussen controle en loslaten, tussen oosters en westers. Tussen verwachting en berusting.
expositie: Paul Beumer – The message of the flower is the flower, t/m 28 okt, wo-za: 12-18 uur
locatie: Dürst Britt & Mayhew, Van Limburg Stirumstraat 47, 2515 PB Den Haag



Owww, helemaal mijn ding.