Rinus van de Velde – About Robert Rino – Nest

Per toeval ben ik terecht gekomen op de expositie ‘About Robert Rino‘ in Nest. Het werd aangeraden, door diverse mensen, om de tijd die ik nog had een goede invulling te geven.

Nest - about Robert Rino_

Daar sta ik dan in de solo expositie van Rinus van de Velde. Een jonge kunstenaar die snel furore maakt. Geboren in 1983 en vorig jaar had hij een solo-expositie in het S.M.A.K, een expositie in het Haags Gemeentemuseum is net afgelopen. En dan deze tentoonstelling in Nest. Verzamelaars staan voor zijn werk in de rij. Wat maakt van de Velde zo bijzonder?

Het is mijn eerste ontmoeting met zijn werk. Wat opvalt zijn grote, krachtige zwart/wit tekeningen. Ze hebben iets van foto’s. Daarnaast keramiek en en een aantal schilderijen.  Van Robert Rino heb ik nog nooit gehoord. Dat kan kloppen want Rino is een fictief persoon, een kunstenaar, geestverwant van Cy Twombly en Willem de Kooning.  geinspireerd

Onder de grote tekeningen staan teksten. Zoals bij een afbeelding uit een strip, alsof de kunstruimte een soort drie dimensionaal stripboek is geworden. Vertelt het een verhaal rond de keramiek en schilderijen? Of is het omgekeerd en zijn keramiek en schilderijen een aanvulling op het verhaal?  Rins van de Velde beweegt zich graag tussen fictie en werkelijkheid. Tussen wie je bent en wie je zou willen zijn. Tussen feiten en interpretatie.

Rinus van der Velde - about Robert Rino

Rinus van der Velde - about Robert Rino

Rinus van der Velde - about Robert Rino

Hij heeft een enorme database aan foto’s en besteed veel tijd aan de selectie van beelden. Die beelden tekent hij niet alleen op papier maar vaak ook direct op de muur.  Ze zweven tussen de feitelijkheid van een foto en het fantasierijke van een tekening. De tekst onder de tekening houden je bij de les, zodat je niet teveel weg droomt bij de romantische taferelen.

Het is lastig om je tot het werk van van de Velde te verhouden. Wil hij ‘gewoon’ zijn kunst tonen? Of is hij een verhalen verteller? En wie is die mysterieuze Robert Rino, een alter ego van de kunstenaar? Die onzekerheid is ook een ingang tot zijn kunstenaarschap. Zijn treffende beelden alleen kunnen het verhaal niet vertellen.

IMG_1428

IMG_1436

Links
Nest – About Robert Rino.
Website – Rinus van de Velde.
Rinus van de Velde – Haags Gemeentemuseun.
Donogo Tonka – S.M.A.K.

expositie: about Robert Rino_ : Rinus van de Velde t/m 16 april, do-zo, 13-17 uur
locatie: Nest , De Constant Rebecqueplein 20b, 2518 RA Den Haag.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.