The Painted Bird – Marres

The Painted Bird - Marres

Het verhaal is dat je, onder verwarrende omstandigheden, bent terecht gekomen op een verlaten station. Iemand vraagt je om haar of hem te volgen. Je doet het en je wordt meegenomen op een reis door het Europa van vandaag. Actueler kan het niet…

Die reis voert door de kamers, trappen en gangen van Marres. 20 kunstenaars hebben het hele gebouw om getoverd tot een soort hedendaags 1001 en 1 nacht. Alle wanden en plafonds zijn beschilderd. Er zijn installaties, een geluidssculptuur. Geen uitleg of verklarende kaartjes naast de werken, die je aandacht afleiden. Er zijn eigenlijk geen werken, huis Marres is een kunstwerk geworden. Je wordt ondergedompeld. De verhalen zijn sinister, beangstigend, hoopvol of betoverend.

The Painted Bird - Marres

Marres bewijst met The Painted Bird de kunst een dienst met door af te wijken van het traditionele tentoonstellingsmodel. Het speelt in op de behoefte aan beleving, zonder de artistieke kwaliteit te kort te doen. Het is ook niet in de valkuil getrapt om aan te geven welke kunstenaar wat gemaakt heeft.  De bezoeker kan zich echt overgeven, verbazen en verwonderen.

Eind 2015, begin 2016 was er de succesvolle ‘experience’ van Levi van Veluw. De kunstenaar toverde met ‘The Relativity of Matter’ Marres om tot zijn eigen domein. De bezoeker mocht het in alle rust, alleen beleven. In The Painted Bird lopen de werken in elkaar over en de bezoeker weet niet wie wat gemaakt heeft. Hij zal de werken daardoor anders beleven.

The Painted Bird - Marres

The Painted Bird - Marres

Van het maak proces van deze expositie verschijnt een fotoboek. Charlot Markus had de eer met de kunstenaars te mee te mogen lopen om hun artistieke inspanningen te fotograferen. Half april zal het boek verschijnen.

The Painted Bird is een gewaagd concept waardoor je de kunst anders gaat beleven. De afstand tussen jou en de kunst wordt kleiner. Ik hoop dat dit blog je motiveert om een bezoek aan Marres te brengen.

The Painted Bird - Marres

Deelnemende kunstenaars:
Marie Aly, Cian-Yu Bai, Bonno van Doorn, Kim David Bots, Gijs Frieling, Natasja Kensmil, Klaas Kloosterboer, Mirthe Klück, Frank Koolen, Fiona Lutjenhuis, Kalle Mattsson, Jan van de Pavert, Tanja Ritterbex, Sam Samiee, Charlotte Schleiffert, Derk Thijs, Sarah Verbeek, Helen Verhoeven, Evi Vingerling en Job Wouters.

Links
Informatie Marres.
Verslag Trendbeheer.

Uitgebreid overzicht van de door mij gemaakte foto’s:
Fotoverslag kunstblijfteenraadsel.

expositie: The Painted Bird, t/m 13 augustus 2017, di – zo, 11 – 17 uur (Elk heel uur toegang).
locatie: Marres, Capucijnerstraat 98, 6211 RT Maastricht.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.