Tussen twee uitersten – Timo Hofacker

Timo Hofacker is een bescheiden kunstenaar die dit jaar afstudeerde aan de ArtEZ Enschede. Hij heeft niet alleen de moed met zijn kunst de wereld te bevragen maar bevraagt ook het resultaat van zijn eigen werk. We bekeken twee werken van hem die elk in een andere ruimte waren opgesteld. Ze verschilden zo’n beetje 180 graden van elkaar.

4988_artez-ens-grad-2016_timo-hofacker

Het bovenstaande werk is dramatisch, bijzonder mooi gemaakt maar artistiek misschien net te voorspelbaar. Voor een toneel voorstelling of performance zou het heel geschikt zijn. Ik zie al een schitterende scene voor me, met dit werk als middelpunt, over vergankelijkheid, verval of het einde der tijden.

4986_artez-ens-grad-2016_timo-hofacker

Deze sculptuur in de andere zaal bekeek ik met enige twijfel. Het is boeiend maar wat wil de kunstenaar? Volgens Timo staart de jonge man nieuwsgierig naar een berg. Zal hij hem beklimmen of niet? De gevaren gesymboliseerd door die halve arm. Dit werk totaal anders is dan de andere. We kwamen tot een soort conclusie dat huifkar mogelijk geen vragen opriep maar dat de beschouwer zonder kijken aan dit werk voorbij zou kunnen lopen.

Toch ben ik zelf gaan houden van de jongeling die naar de roze rots kijkt. De onbevangen nieuwsgierigheid tegenover de wereld van verleidingen. Eenvoudig gevisualiseerd.  Timo Hofacker heeft als kunstenaar zeker potentie.  Hij kan het publiek boeien met visueel sterk, zorgvuldig gemaakt werk maar kan datzelfde publiek ook uitdagen met wringende sculpturen…

Links
website Timo Hofacker.
Aandacht voor Timo Hofacker bij Mister Motley.
Fotoverslag van Kunstblijfteenraadsel graduationshow – ArtEZ Enschede.
ArtEZ Enschede – Finals magazine.

489_artez-ens-grad-2016-timo-hofacker
Heeft dit werk van Timo Hofacker dat midden tussen visuele aantrekkelijkheid en kunst die vragen oproept?

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.