Een performance in de stationshal van Utrecht Centraal

Vier mensen die tegelijkertijd hun veters strikken, midden in de hal van station Utrecht Centraal, dat kan geen toeval zijn. Hier wilde ik meer van weten. Ik nam een foto van het gebeuren en poste deze op Facebook. Zo kwam ik erachter dat het om een performance ging. Het maakt deel uit van het kunstproject Public Works.

How can we know the dancer from the dance?
Opvallend, vier mensen die tegelijk veters strikken

De performance is boeiend om naar te kijken.  De vier performers dragen geen speciale kleding. Daardoor vallen ze niet op tussen de  vele reizigers en forensen. De vier verrichten synchroon handelingen. Niet precies gelijk en ieder op hun eigen manier maar onmiskenbaar dezelfde handeling. Wat eten, op hun mobiel kijken, een boek lezen, koffie drinken. Maar ook vreemde pasjes, zomaar. De meest aanwezigen en reizigers hebben niets door. Ze doorkruisen de vier op weg naar hun trein, zonder op of om te kijken. Een jongen die folders uitdeelt, deelt die ook uit aan de performers, hij lijkt het niet door te hebben. Er zijn ook mensen die het wel door hebben en die kijken geamuseerd en met enige verbazing naar de vier.

Soms zijn de performers duidelijk aanwezig maar op andere momenten lijken ze haast op te lossen in de stroom passanten. Een beetje zoals mistflarden je het zicht ontnemen. De performers hebben hun geheel eigen plan en ritme dat rustig is en wrijft met het tempo van de forens. Deze moet zijn gehaaste koers soms verleggen om niet in botsing te komen. Ze dragen zo bij aan de performance zonder dat ze zich dat bewust zijn.

Het project draagt de naam How can we know the dancer from the dance? Een heel toepasselijke titel. Kunstenaarsduo Sander Breure en Witte van Hulzen heeft de performance ontwikkeld. Gedurende zes maanden zal deze worden opgevoerd. Na verloop van tijd weten steeds meer mensen weten dat er op werkdagen in de middag een performance plaatsvind.  De reiziger gaat er rekening mee houden en de performance zal daardoor steeds meer een kunstmanifestatie zijn.

Public Works organiseert diverse kunstprojecten in het stationsgebied van Utrecht. Hiervoor zijn zes kunstenaars (duo’s) uitgenodigd. Meer informatie over de projecten vind je op de website van de organisatie. De persinformatie onder de tab ‘media’ bevat goede informatie. De website zelf is nogal chaotisch.

performance: op werkdagen – 2 mei t/m 31 okt 2016 (13.00 – 19.00).
locatie: Stationshal station Utrecht Centraal (Tussen de trappen naar perrons 1-4 en 5-7

Links.
publicworksutrecht.nl.
Persbericht over de performance How can we know the dancer from the dance?.
sanderbreure-wittevanhulzen.com.
Artikel ‘Kunst spotten in Utrechtse ov-terminal’  in het AD van 10 mei.
Video van de performance door Public Works.
Interview met het kunstenaars duo Sander Breure en Witte van Hulzen in Metropolis M.

 

How can we know the dancer from the dance?

How can we know the dancer from the dance?
Is hier een performance gaande?

How can we know the dancer from the dance?

How can we know the dancer from the dance?

How can we know the dancer from the dance?
Belangstelling van opmerkzame reizigers

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.