Serge Steijn – Decadent Decay

Als ik de RonLangArt galerie tegen zeven uur binnen loop, is binnen de rust al weer gekeerd. Buiten gezellig gekeuvel met een glaasje wijn en even zo rond de ‘bar’. Het werk van Serge Steijn kan ik, tijdens de opening van zijn solo-expositie, in alle rust bekijken. Ik ontmoette de kunstenaar voor het eerst op This Art Fair in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Ik was onder de indruk van zijn foto’s, rauw, onconventioneel maar toch mooi. Deze expositie ‘Decadent Decay’ borduurt daarop voort. De rauwe foto’s zijn er te zien maar ook foto’s waarin het esthetische meer nadruk krijgt en 3 dimensionaal werk.

Serge Steijn 1

Bij een van zijn werken vertelt Serge dat het ontstaan is nadat hij het Mauritshuis bezocht. Hij zag er een kruisiging van Christus die hem raakte. In zijn foto ziet hij de compositie van het schilderij terug. De associaties is op het eerste gezicht moeilijk voor te stellen. Resten posters, graffiti, verweerde verflagen zijn in een rauwe, intrigerende samenhang aanwezig. Een muur met geschiedenis, die jaren van menselijk streven, dromen en verwachtingen herbergt.

Maar is dat niet wat die oude Hollandse meester ook nastreefde toen hij de kruisiging schilderde. In een fraaie compositie leiden en hoop  van de  mens vastleggen?  Ik wil beide werken zeker niet gelijkstellen. Serge Steijn heeft echter uit honderden foto’s die hij heeft gemaakt die foto gekozen omdat die qua beeld eruit sprong. Het fraaie beeld maakt de rauwe werkelijkheid dragelijk.

In galerie RonLangArt is een solo expositie te zien van de kunstenaar. Een keuze van werken die een zoektocht laten zien tussen de rauwheid van verval en esthetische schoonheid.

Serge Steijn 4

 

Links:
RonLanArt gallery.
Serge Steijn.

exposite: Decadent Decay t/m 2 july (wo-za, 13-17.30)
locatie: galerie RonLangArt, Laurierstraat 82, 1016 PP  Amsterdam.

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.