Craigie Horsfield – The Merchant House

The Merchant House is een galerie aan de Herengracht in Amsterdam. Een prachtig huis voor de kunst en niet de zoveelste witte kubus. De naam is een verwijzing naar de handelsgeest ten tijde van de Gouden Eeuw in Nederland. Handelaren investeerde het verdiende geld in de stad die zo tot (internationale) bloei kon komen.  Een bijzondere naam voor een galerie. Marsha Plotnitsky vaart dan ook haar eigen koers in de Amsterdamse kunstwereld. Een galerie is voor haar een commerciële onderneming. Die onderneming investeert echter ook in een cultureel programma rond de exposities. De evenementen daarvan zijn gratis te bezoeken.

Op dit moment is in The Merchant House ‘Slowtime’ een solo van Craigie Horsfield te zien. De expositie is een goed voorbeeld van haar werkwijze. Ze volgt de kunstenaar al een tijd. Ook voordat ze haar galerie in 2012 opende. De expositie loopt tot oktober van dit jaar. Regelmatig voegt de kunstenaar nieuw werk toe, totdat in september de hele galerie met zijn werk gevuld zal zijn. Rond de expositie zijn een aantal activiteiten gepland.

Craigie Horsfield
Craigie Horsfield

Craigie Horsfield is een kunstenaar die fotografie als zijn belangrijkste medium gebruikt. Hij wil geen fotograaf genoemd worden. Als je zijn werk bekijkt is dat te begrijpen. Hij past bijzondere uitsnedes en composities toe, experimenteert met dragers/papier en zijn beelden hebben iets tijdloos. Foto’s zijn geen momentopnames maar het zorgvuldige resultaat van relaties en interacties die hij aangaat met zijn onderwerpen.

Als je het werk van Craigie in alle rust bekijkt lijkt het element theater verdwenen te zijn. Dat is een zin die uitleg nodig heeft.De meeste foto’s willen een verhaal vertellen, je aandacht vangen. Deze werken laten je echter met rust. Of het nu een jonge vrouw betreft of een stuk half vergane groente. Als beschouwer wordt je niet verleid noch geshockeerd. Je krijgt alle ruimte om de beelden tot je te nemen. Om je in eigen tijd er een eigen verhaal rond op te bouwen.

Graig Horsfield

Craigie Horsfield
Craigie Horsfield

Links
The Merchant House.
Op dit moment (29 oktober 2016 t/m 5 februari 2017) heeft Craigie Horsfield een grote expositie in het Centraal Museum Utrecht: How the World Occurs.

expositie: Slow Time – Craigie Horsfield (t/m 30 sept 2016; vr 12-19.30 en op afspraak).
locatie: The Merchant House, Herengracht 254, 1016 BV Amsterdam.

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.