Popel Coumou & Charlott Markus – Quintessence

Voorzichtig loop ik de trap af naar de kelder. Ik hoor het heldere geluid van een fietsbel. Komt dat van de straat hierboven? Nee, het hoort bij de video die op een oude muur wordt geprojecteerd. Schaduwen en geluiden van verkeer in een straat in Beijing (China) dat vooral bestaat uit fietsers. Ik kijk een tijdje naar de ijle bewegingen op de muur. Dan vallen drie donkere vlakken op. Ze zijn gekopieerd van een muur in China. Ze vormen een onderdeel van de installatie met video. Duizenden kilometers van hun oorsprong verwijderd. Het is rustgevend dat geroezemoes van de straat. Eigenlijk zouden het licht uit – en de deur dicht moeten zijn. Zodat je helemaal kunt opgaan in deze film. Alsof er geen verschil meer is tussen de Springweg in Utrecht en die straat in het oude Beijing.

Untitled. videoloop, 2015
Charlottt Markus – untitled. videoloop, 2015  © Dapiran

Deze video van Charlott Markus is onderdeel van de duo-expositie Quintessence met Popel Coumou in Dapiran Art Project Space. Beide kunstenaars werken met fotografie. De video’s zijn van Markus.

Ook voor Popel Coumou zijn vervreemding en vervagen van grenzen belangrijke elementen. In een bijna impressionistisch ogende foto van een sober landschap balanceren 2 grote piramides op hun punt. ‘Weg met die dingen’ is je eerste reactie. Maar rustig kijken maakt het landschap iets minder natuur en de piramides wat minder architectuur. En dan blijkt het heel goed samen te gaan.

Popel Coumou. Untitled, 87x130 cm, 2014.
Popel Coumou. Untitled, 87×130 cm, 2014. ©Dapiran

Beide kunstenaars zoeken ook naar nieuwe  manieren van presentatie. Markus toont een kamerscherm waarop met een speciale techniek foto’s zijn afgedrukt en van Popel hangt  een foto/schilderij met (regelbare) led verlichting in de etalage. Het maakt Quintessence tot een bijzondere expositie. Een visueel aantrekkelijk beeld is hier niet de eindhalte van de kunst maar de vertrekhalte. En daar is veel voor te zeggen.

expositie: Popel Coumou & Charlott Markus, Quintessence. t/m 2/4 (vr/za :12-18u)
locatie: Dapiran Art Project Space, Springweg 59, 3511 VK  Utrecht.

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.