Navid Nuur – Context is the new Content

Navid Nuur
Navid Nuur

Vanaf de straat trekt het schilderij van Navid Nuur de aandacht. Een intrigerend werk van zwarte – en koperkleurige golfpatronen. Het lokt je de galerie Martin van Zomeren binnen, dit werk moet nader onderzocht worden. Je slaat geen aandacht op de tekst die op het raam van de galerie is geplakt. ‘To make this work visible please take a flashfoto’.   Als je van het schilderij een foto maakt met flits, krijg je op je mobiel (of camera) een heel ander werk te zien. Een uniek werk dat tot leven komt op het scherm van jouw mobiel.

Navid Nuur
Navid Nuur

Het is tekenend voor het werk van Navid Nuur die er van houdt je te verrassen, om je een beetje te plagen en om je bij zijn werk te betrekken. En dat alles met een vleug humor.  Een vluchtige blik schiet te kort.
In een van zijn werken is gepofte mais in een cirkel op een  paneel bevestigd. De verschillende stukken popcorn hebben elk een ander stadium van gepoft zijn. Van gebruinde maiskorrel tot een fraaie popcorn. Kinderlijk eenvoudig op het eerste gezicht. Toch blijft het werk je boeien. Het zou een verwijzing naar de evolutie kunnen zijn of de cyclus geboorte-opgroeien-dood. Die simpele stukjes popcorn krijgen daardoor een bijzondere schoonheid.

Navid Nuur
Navid Nuur

In een video van 45 minuten loopt hij met stevige pas door de straten van een stad. Zijn armen recht vooruit, twee vingers uitgestoken.  De afstand tussen de vingers blijft steeds gelijk, een meter ongeveer. Na een tijdje kijken ontdek je dat de stad Parijs is. En in deze stad is ergens diep in een kelder is de officiële meter te vinden. Een staaf die zeer precies de lengte van een meter heeft. Bovendien zijn er twee buiten opstelling van de meter. (Geplaatst in de tijd  van Napoleon. Bedoeld om het gebruik van de meter te bevorderen). Navid brengt de meter van het ene buitenopstelling in Parijs naar de andere.

Navid Nuur
Navid Nuur – videostill

Kunst komt pas tot leven als er naar gekeken wordt en de waardering van kunst is altijd heel persoonlijk. Navid Nuur gaat echter een stap verder. Zijn werken komen pas echt tot leven als je betrokken bent. Nieuwsgierigheid is een vereiste. De kunst bevindt zich ergens tussen jou en het werk in. Context is the new content.

Links
Context is content op de website van Galerie Martin van Zomeren.
De website van Navid Nuur.

expositie: Context is de new content, t/m 30 jan 2016 (wo t/m za, 13.00-18.00)
galerie: Martin van Zomeren, Hazenstraat  20, 1016 SP, Amsterdam

Aantal andere werken in de expositie:

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.