Rotterdam – Cinnnamon

Lastig. Als je op een middag meerdere galeries en musea bezoekt, zoals ik onlangs deed in Rotterdam. Over welk bezoek ga je dan schrijven? Welke kunstenaar sprak je het meeste aan? Heb je genoeg verhaal en inspiratie om er een blog van te maken? De gunfactor speelt ook een rol. Al zal mijn bescheiden blog hooguit een rimpeling veroorzaken.

Zulke dingen overweeg ik onderweg, in de trein of op de fiets. Of thuis in een stoel, terwijl ik mijn gedachten de vrije loop laad.. Eén van die overwegingen bracht als oplossing om alle bezoeken met een kort verslag te vereren. De komende dagen kun je dus wat meer updates verwachten. Het eerste verslag is het bezoek aan de nog jonge galerie Cinnnamon. Er draait een dubbelexpositie van Rachel de Joode (NL/1979) – Connecitve tissue en Yannick val Gesto (B/1987) – Booming.

Rachel de Joode, Inkjet-print on dibond
Rachel de Joode, Inkjet-print on dibond
Rachel de Joode, Inkjet-print on dibond
Rachel de Joode, Inkjet-print on dibond

Een paar handen kneedt een stuk klei. De vingers lijken uit de (klei)pasta tevoorschijn te komen. Het beeld is uit een foto geknipt als een sjabloon. Het sjabloon heeft echter een geheel eigen vorm die het oplegt aan het beeld. Het geheel staat op een plankje aan de muur en is daarmee een soort sculptuur. Het kost tijd om al die indrukken samen te brengen. Het is kenmerkend voor het werk van de Joode die graag met de grenzen van kunstvormen speelt. Wanneer houdt een foto op een foto te zijn? en wanneer is een ding echt een ding?

Yannick Val Gesto - Inkjetprint on gatorfoam
Yannick Val Gesto – Inkjetprint on gatorfoam
Yannick Val Gesto - deel muurschildering
Yannick Val Gesto – deel muurschildering

In de installatie Booming van Yannick Val Gesto speelt die vervreemding ook een rol.  Uitgangspunt is hier het internet. De subculturen die er bestaan rond games en Manga fan clubs hebben geen fysieke werkelijkheid maar bestaan voor veel mensen wel degelijk.  De installatie bestaat uit muurschilderingen en prints die voortkomen uit alles wat je op internet kun vinden en ervaren. Als tegenhanger een video, ook gevonden op het wereldwijde web, van een stuk oerbos dat als een oase van rust in een nis wordt getoond.

Door de toegenomen technische mogelijkheden, de computer en het internet is de wereld steeds veranderlijker geworden. Niets lijkt meer gevestigd. Grenzen vervagen. Verandering is de enige constante. Beide kunstenaars lijken op die werkelijkheid in te spelen. Galerie Cinnnamon heeft met de keuze van beide kunstenaars een spannende en actuele expositie neergezet.

Links
Over Connective tissue op website van Cinnnamon
Over Booming op website vanCinnnamon

exposities, beide t/m 9 jan 2016 wo t/m za 13.00-18.00 uur: 
Rachel van Joode – Connective tissue
Yannick de Val Gesto – Booming
locatie: Gouvernestraat 83a+c; 3014 PK Rotterdam

 

 

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.