Shezad Dawood solo in galerie Gabriel Rolt

Gabriel Rolt is een van mijn favoriete galeries. De exposities zijn vitaal en visueel aantrekkelijk maar de getoonde kunst heeft ook altijd weer rauwe en onvoorspelbare elementen. Sommige exposities dwingen je bijna een bezoek aan de galerie te brengen.

Shezad Dawood - Why depend on space and time
Shezad Dawood – Why depend on space and time, Resin and polychromatic paint, wooden plinth, 195x125x125 cm, 2014

Het geldt voor ‘The Double Life of Arthur Schnitzler‘ een solo expositie van Shezad Dawood. De diversiteit aan werken is groot, video, neon, een sculptuur en 2 schilderijen (soort van). Toch is het geen kakofonie, de werken versterken elkaar, er is synergie. Dat is eigenlijk wel bijzonder. Er hangt een soort wandkleed samengesteld uit verschillende oude stoffen, elk met hun eigen verhaal. Het doek is opgespannen als een schilderij en verder bewerkt met zeefdruk. Tegenover dit doek hangt een knipperend neonwerk, een groter contrast kan bijna  niet. En in de grote ruimte weet een flinke sculptuur bespoten met een bijna spiegelende coating, de aandacht op zich te vestigen. Eigenwijs maar net niet genoeg om de eenheid te doorbreken. En dan die korte video 7669, een aaneenschakeling van beeldfragmenten. Droombeelden van een alien die na 55 jaar de aarde verlaat.

Shezad Dawood - Godstown [winter morning]
Shezad Dawood – Godstown [winter morning], acrylic on vintage textile, 190x265cm, 2015
Dawood is een vanuit Londen werkende kunstenaar met Pakistaanse roots.  Hij heeft een brede belangstelling van de leer van de soefies tot de  kwantummechanica. Internationaal laat hij zich ook gelden. Zo was o.a. zijn werk in 2009 te zien tijdens de Biënnale van Venetië en had hij vorig jaar een expositie in het MACMA te Barcelona. Bij Gabriel Rolt is dit zijn derde solo expositie.

Shezad Dawood - Elliptical Variations III
Shezad Dawood – Elliptical Variations III, wall mounted neon, 160 x 400 cm, 2015

De titel van de expositie is nogal raadselachtig. Ik heb er tijdens mijn bezoek geen navraag naar gedaan. Arthur Schnitzler (1862-1931) was een schrijver van veelbesproken maar beroemde en verfilmde boeken als Reigen en TraumnovelleIe. Boeken waarin seks vrijelijk werd beschreven.  In het Engelstalige persbericht staat een fictieve brief die de kunstenaar bedacht en die Schnitzler aan de Freud had kunnen schrijven. (Freud schijnt bewust elke ontmoeting met de schrijver gemeden te hebben.) Die brief vormde een inspiratie voor deze expositie. Ik zie het niet gelijk terug in de werken maar bij kunst moet altijd iets te raden overblijven.

Links:
Webstie Shezad Dawood
Beschrijving van de film 7669.
Galerie Gabriel Rolt
Wikipedia pagina over Arthur Schnitzler.

Expositie: Shezad Dawood – The Double Life of Arthur Schnitzler t/m 14 nov (wo t/m za 12.00 – 18.00)
locatie: Galerie Gabriel Rolt, Tolstraat 84, Amsterdam

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.