Mooie biografiek van Bas Jan Ader

De nieuwe biografie(k) van Bas Jan Ader door Marion van Wijk is een mooi geschreven ode aan de kunstenaar. Met de juiste afstand maar toch betrokken en met verwondering geschreven.

let-go-voorzijde-schuin

Het verhaal begint, na een korte voorgeschiedenis van  de familie, bij zijn geboorte als oorlogskind in april 1942 en eindigt met het nazwaaien door zijn vrouw Mary Sue vanaf de kade in Chatham, Massachusetts vanwaar hij de Atlantische oceaan opvaart in juni 1975. Tussen die 2 momenten wordt zijn leven verteld, waarbij er zowel aandacht is voor het dagelijkse leven en bijbehorende beslommeringen als zijn artistiek drijfveren en ontwikkeling. De auteur dringt je geen visie op maar laat ruimte om je eigen beeld te vormen van Bas Jan.

Rond het levensverhaal wordt ook een beeld geschetst van het benauwde Nederland na oorlog en het vrije leven in Amerika waar de kunstenaar zich erg thuis voelt. Ondanks de vrijheid is het in Amerika geen rustige tijd. Rassenrellen, de moord op J.F. Kennedy, protesten tegen de Vietnamoorlog domineren het nieuws.

De biografie brengt zo nauwkeurig in beeld hoe het bescheiden maar prachtige oeuvre van de kunstenaar is ontstaan, zowel in Nederland waar hij enkele keren verbleef, als in de V.S. Hij ging niet mee in de pop art hype in Amerika maar zocht naar een kunst die zuiver was. Mary Sue was vaak zijn assistent maar hij werkte ook samen met zijn Amerikaanse vriend en kunstenaar Bill Leavitt, Ger van Elk en Peter Bakker.

let-go-opengeslagen

In Nederland begint hij, vanaf 1970, langzaamaan erkenning te krijgen maar in Amerika blijft succes uit. Het motiveert hem nog verder op zoek te gaan naar de zuivere kunst, naar waarheid. Het boek ‘In Search of the Miraculous’ van P.D. Ouspensky uit 1949, wat in Amerika  in die jaren een hype is, brengt hem op het idee voor zijn eigen, gelijknamige project. Een onderdeel van dit project is een  solozeiltocht in het kleinst mogelijke zeewaardige zeiljacht van New York naar Groot Brittannie…

Als je het werk van Bas Jan Ader waardeert en meer over de kunstenaar wil weten is dit boek een absolute aanrader.

Een Interview voor VPRO radio van  Emmie Kollau met Marion van Wijk over haar biografiek en Bas Jan Ader

Link naar een webwinkel van de uitgever voor het boek.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.